Brinkman stapt uit PVV-fractie

Hero Brinkman maakte vanmiddag bekend dat hij uit de PVV-kamerfractie stapt»
Hero Brinkman maakte vanmiddag bekend dat hij uit de PVV-kamerfractie stapt ANP

Kamerlid Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie. Dat heeft Brinkman bekendgemaakt op een persconferentie. "Ik zie geen andere mogelijkheid dan de fractie te verlaten," aldus Brinkman.

Hij blijft in de Tweede Kamer en gaat een eenmansfractie vormen. "Ik sta mijn zelfverdiende zetel niet af'.

Vertrouwen

Brinkman zegt dat hij het kabinet-Rutte blijft steunen. "Rutte en zijn team hebben mijn vertrouwen. Ik zal dit kabinet niet laten vallen."

Volgens Brinkman heeft hij onderschat hoe het is als democraat te functioneren in een partij die helemaal rond één man is gebouwd. "Ik heb de hoop gehad dat ik met een democratiseringsproces het tij kon keren. Ik heb mijn best gedaan. Dat is niet gelukt."

Moslims

Hij vindt ook dat de PVV mensen te veel wegzet. Brinkman noemt de islam een achtergestelde ideologie, maar hij kent veel moslims die helemaal zijn geassimileerd. Volgens Brinkman voelen die zich behandeld als tweederangs burgers. Hij vindt ook dat Midden- en Oost-Europeanen door het meldpunt worden weggezet als criminelen.

Brinkman stuurde de afgelopen week een kritische mail aan de fractie over dit meldpunt. Volgens hem wilde de fractie dit voor kennisgeving aannemen en dat is voor hem onacceptabel.

Brinkman noemt Wilders een "warme en fijne politicus" en wenst hem heel veel sterkte toe. Hij koestert geen wrok jegens de PVV-fractie. "Ik ben niet boos, maar teleurgesteld."

Onvoldoende steun

Brinkman is al verschillende keren in botsing gekomen met PVV-leider Wilders. Eerder probeerde hij van de PVV een partij met leden te maken, maar hij kreeg daarvoor onvoldoende steun. Ook zijn plan voor een jongerenafdeling haalde het niet.

Brinkman blijft lid van de PVV-Statenfractie in Noord-Holland.

Deel deze pagina

Video

  • video Brinkman: ik verlaat de fractie Kamerlid Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie. Dat heeft Brinkman zojuist bekendgemaakt op een... persconferentie. "Ik zie geen andere mogelijkheid dan de fractie te verlaten," aldus Brinkman. Hij blijft in de Tweede Kamer en gaat een eenmansfractie vormen. "Ik sta mijn zelfverdiende zetel niet af'."
  • video Persconferentie vertrek Hero Brinkman Complete persconferentie Hero Brinkman over zijn vertrek uit de PVV-fractie.

Audio

  • Brinkman: ik koester geen wrok Hero Brinkman vertelt tijdens een persconferentie waarom hij uit de PVV-Kamerfractie stapt.
  • Brinkman: twee redenen waarom ik opstap Hero Brinkman vertelt tijdens een persconferentie waarom hij uit de PVV-Kamerfractie stapt.
  • Marcel Bril: er komt een moment dat Brinkman tegen stemt Politiek verslaggever Marcel Bril schetst de gevolgen van het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-kamerfractie.
  • 'Na Hero hebben we nog altijd: Sisi, Pepsi en Fanta' PVV-Kamerlid Dion Graus wil eigenlijk niet reageren op het nieuws dat Kamerlid Hero Brinkman opstapt bij de PVV. Wel maakt hij er... een grapje over.
  • Roemer: kabinet nu geen meerderheid meer SP-leider Emile Roemer vindt dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, nu het kabinet volgens hem geen meerderheid meer heeft, nu... Hero Brinkman de PVV verlaten heeft.
  • 'Neem aan dat Brinkman ook uit Statenfractie zal stappen' Gerrit Voerman van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen reageert op het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV.
  • 'Vertrek Brinkman? Dat is toch geen nieuws.' Mattijs van de Wiel peilt naar reacties op het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV. In Volendam was de PVV bij meerdere... verkiezingen de grootste partij.
  • 'Vraag me af of Brinkman het gaat redden' Verslaggever Mattijs van de Wiel ging naar reacties peilen in Middenbeemster, de woonplaats van Hero Brinkman.

Video en Audio

Meer video en audio