NOS NieuwsAangepast

Rumoer rond het Catshuis

Zo lang de onderhandelingen op het Catshuis over de bezuinigingen duren, maakt politiek redacteur Dominique van der Heyde elke maandag de balans op.

'Onder druk wordt alles vloeibaar': dat is een bekende wijsheid in politiek Den Haag. Met andere woorden: pas als politici onder grote druk staan zijn zij bereid tot concessies.

De onderhandelingen in het Catshuis, waar VVD, PVV en CDA praten over nieuwe bezuinigingen, gaan hun derde week in. Maar het schiet niet erg op. Dat komt deels door de agenda's: Maxime Verhagen gaat een dag met koningin Beatrix mee op staatsbezoek naar Luxemburg, Mark Rutte is woensdag en donderdag aanwezig bij de herdenkingen in Lommel en Leuven van de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. Vrijdagochtend is er de wekelijkse ministerraad. Het is onderhandelen in deeltijd, tussen de andere verplichtingen door.

Er is ook geen echte deadline. Lekker relaxed, zou je zeggen, maar zo werkt dat niet. Want intussen wordt iedereen die niet direct bij de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen is betrokken, onrustig.

Gematigde toon bij grof vuil

De oppositiepartijen voorop, want zij willen meepraten en proberen het proces te verstoren in de hoop dat het misgaat. De nieuwe leider van de PvdA, Diederik Samsom, heeft de gematigde toon van Job Cohen bij het grof vuil gezet. Hij dreigt de steun voor het Euroverdrag in te trekken als de bezuinigingen de PvdA niet bevallen. Samsom wil hard in de aanval.

Riskanter dan alle druk van buiten is de onrust in de eigen gelederen van de gedoogcoalitie. VVD-senator Sybe Schaap zette kwaad bloed door de PVV met de NSB te vergelijken. Mark Rutte nam openlijk afstand van zijn partijgenoot. Vervolgens bemoeide CDA-voorzitter Ruth Peetoom zich met de onderhandelingen. Zij noemde de afspraken over immigratie uit het regeerakkoord 'de grens' voor het CDA.

Geert Wilders

Geert Wilders' reactie behoort tot de geheimen van het Catshuis, maar zijn gesprek met Maxime Verhagen laat zich raden: "Wie heeft het nu eigenlijk voor het zeggen binnen het CDA?" Wilders wil de garantie dat alles wat in het Catshuis is uitonderhandeld, niet na afloop alsnog kan sneuvelen. Ruth Peetoom moest schielijk haar 'vertrouwen in de onderhandelaars' uitspreken.

Aan het eind van de week was Wilders zelf aan de beurt: PVV-Kamerlid Hero Brinkman zaagt aan zijn stoelpoten, hij wil leiderschapsverkiezingen. Ook had Brinkman kritiek op het Polen-meldpunt, waar de rest van de PVV nu juist zo trots op is. De omgekeerde vraag van Verhagen zal dus luiden: "Hoe stabiel is die fractie van jou eigenlijk, Geert?"

Er zit dus al heel wat ruis op de lijn. En hoe langer de onderhandelingen duren, hoe groter het rumoer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl