NOS NieuwsAangepast

Griekse economie krimpt verder

De recessie in Griekenland is nog lang niet voorbij. Dit jaar zal de Griekse economie met 4,5 procent krimpen, voorspelt de centrale bank in Athene. De werkloosheid blijft naar verwachting stijgen, van 18 procent nu naar meer dan 19 procent.

Het economisch herstel zal volgens de Griekse centrale bank beginnen in de loop van volgend jaar. Over heel 2013 wordt nog een krimp verwacht van 0,5 procent, maar de werkloosheid zal dan niet meer verder stijgen.

Vertrouwen

De centrale bank zegt dat Griekenland er nog niet in is geslaagd om het vertrouwen van andere landen terug te winnen. Er zijn wel verbeteringen in het financiële beleid doorgevoerd, maar nog niet genoeg.

Het heeft volgens de centrale bank te lang geduurd voordat Griekse politici echt beseften dat bezuinigingen en hervormingen noodzakelijk zijn. Te lang hebben ze gedaan alsof de maatregelen alleen maar waren opgelegd door het buitenland, aldus de bank.

Een extra complicatie was de diepe recessie waarin Griekenland belandde, waardoor het nog moeilijker werd om de staatsfinanciën op orde te brengen. De Griekse economie kromp vorig jaar met 6,9 procent. Vanaf eind 2007 is de economie met 17,2 procent gekrompen.

Eerder deze maand bleek dat Griekenland kan rekenen op het tweede reddingspakket van 130 miljard euro van de andere eurolanden, de Europese Centrale Bank en het IMF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl