NOS NieuwsAangepast

Buitenlandse student krijgt fietsles

Buitenlandse studenten die na de zomer in Groningen komen studeren, kunnen gratis een fietscursus volgen. Het Erasmus Student Network biedt de cursus aan, omdat buitenlandse studenten vaak een gevaar op de weg zijn.

"Ze zijn niet gewend rechts te rijden, ze steken hun hand niet uit of ze vallen gewoon van hun fiets", zegt bestuurslid Martijn de Ruijter van ESN Groningen. Buitenlandse studenten zijn volgens hem niet gewend om te fietsen, omdat ze in hun eigen land alles met de bus doen.

Rondje

De cursus die ze in Groningen kunnen volgen, begint met een uur theorie. Daarna oefenen de deelnemers op een pleintje de basisvaardigheden, zoals op- en afstappen en een bocht nemen. Tot slot rijden ze een rondje door de stad, waarbij ze langs belangrijkste knelpunten fietsen.

De cursus wordt betaald door de gemeente Groningen, de hogeschool en de universiteit. Er is in eerste instantie plaats voor vijftig deelnemers. Dat betekent dat maar een klein deel van de buitenlandse studenten een cursus kan volgen; in september komen er naar verwachting zo'n duizend nieuwe buitenlandse studenten naar Groningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl