NOS NieuwsAangepast

Rechter weg bij Cambodja-tribunaal

Opnieuw is een rechter uit het VN-tribunaal in Cambodja opgestapt. De Zwitser Laurent Kasper-Ansermet zegt dat de Cambodjaanse regering hem het werken onmogelijk maakt. In oktober stapte een Duitse rechter om dezelfde reden al uit het tribunaal.

Kasper-Ansermet wilde een onderzoek starten tegen twee nieuwe verdachten van misdaden tijdens het Rode Khmer-regime in Cambodja, maar zijn Cambodjaanse collega maakte hem dat onmogelijk.

In Cambodja bestaat sinds 2005 een VN-tribunaal dat onderzoek doet naar misdaden tijdens het Rode Khmer-regime.

Heilstaat

De Rode Khmer was in het land aan de macht van 1975 tot 1979. Het regime wilde in korte tijd een communistische heilstaat maken van Cambodja. Miljoenen mensen kwamen om in de jaren dat de Rode Khmer aan de macht was. Ze werden vermoord of stierven van de honger.

Tot nu toe is één man veroordeeld voor zijn misdaden, kampbewaarder Duch. Drie kopstukken uit het regime staan op dit moment terecht. Critici zeggen dat de Cambodjaanse regering er alles aan doet om het daarbij te laten.

Premier Hun Sen was zelf een Rode Khmersoldaat. Hij zei in 2010 tegen secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN dat hij blij zou zijn als het VN-tribunaal z'n spullen zou pakken en Cambodja zou verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl