NOS NieuwsAangepast

Evenveel zendtijd Franse kandidaten

De verkiezingscampagne om het Franse presidentschap gaat een nieuwe fase in. De kandidaten worden vandaag officieel bekendgemaakt en dat betekent dat ze ieder evenveel zendtijd op radio en tv krijgen om hun ideeën te promoten.

Waarschijnlijk nemen tien kandidaten het op 22 april tegen elkaar op in de eerste ronde van de verkiezingen. Naar verwachting volgt er op 6 mei een tweede ronde, omdat waarschijnlijk niemand een absolute meerderheid zal behalen, meer dan 50 procent van de stemmen.

Splinterkandidaat

De bekendste kandidaten zijn de huidige president Nicolas Sarkozy, de socialist François Hollande en de rechtse Marine Le Pen. "Maar de Fransen zullen vanaf nu allerlei kandidaten op tv zien of op de radio horen die ze misschien wel helemaal niet gekend hebben tot nu toe", zegt correspondent Ron Linker.

Om ervoor te zorgen dat iedere kandidaat een eerlijke kans krijgt, heeft de regering bepaald dat Franse media tot aan de verkiezingen evenveel zendtijd moeten besteden aan alle kandidaten. Of het nu een grote kanshebber is of een splinterkandidaat.

"Dat wil zeggen dat we Nicolas Sarkozy evenveel aan het woord moeten laten als Jacques Cheminade, die volgens de peilingen een score haalt van 0,28 procent van de stemmen", vertelt François Picard, presentator van tv-station France 24. "Ik weet niet eens of hij extreem-links of juist extreem-rechts is."

Democratie

Ambtenaren van de Franse overheid houden met een stopwatch bij hoeveel zendtijd gewijd wordt aan welke kandidaat. Houden de media zich niet aan de regels, dan krijgen ze een boete.

Picard kan zich hier wel in vinden. Hij verwijst naar de verkiezingen in de Verenigde Staten. "Daar kan de kandidaat met het meeste geld zendtijd kopen, wat afbreuk doet aan de democratie."

Een andere reden om de strenge regels in Frankrijk in te voeren, is dat er in Frankrijk in het verleden veel schandalen geweest zijn met de campagnefinanciering van kandidaten.

Brief ondertekenen

Volgens correspondent Linker leiden de regels soms tot vreemde situaties. "Een radio-zender moest een keer een kandidaat uitnodigen, omdat ze de man volgens de regels aan het woord moesten laten. Maar de kandidaat weigerde, want hij had geen zin om 's ochtends vroeg naar de radio te komen. Dus hebben ze hem een brief laten ondertekenen waarin stond: 'Het ligt niet aan de radiozender zelf dat ik niet aan het woord ben geweest'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl