NOS NieuwsAangepast

'Inspectie wist van castraties'

De Inspectie voor de Zwakzinnigenzorg wist dat minderjarige patiënten in de jaren 50 ongevraagd werden gecastreerd. Ouders werden bovendien niet of pas achteraf geïnformeerd. Dat schrijft Dagblad De Limburger na het inzien van gespreksverslagen.

NRC Handelsblad meldde afgelopen weekend dat een minderjarige jongen uit Boekel in 1956 in een katholieke zorginstelling werd gecastreerd om hem van zijn homoseksualiteit af te helpen.

Niet vooraf ingelicht

Uit notulen van de Limburgse en Brabantse Katholieke psychiatrische inrichtingen blijkt volgens dagblad De Limburger dat de inspectie op de hoogte was van zulke praktijken. Directeuren van zorginstellingen vonden dat ouders niet vooraf ingelicht hoefden te worden als hun kind werd gecastreerd.

De Nederlandse bisschoppen noemden de berichten over castratie eerder al 'ontluisterend'.

'Niets over bekend'

De Inspectie voor de Zwakzinnigenzorg is een aantal jaren geleden opgegaan in de huidige Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ laat in een reactie weten dat bij hen over dit onderwerp niets bekend is en dat de Inspectie er nu, zestig jaar na dato, niets over kan zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl