NOS NieuwsAangepast

Werk houdt Nederlander wakker

Ruim een kwart (28 procent) van de Nederlanders ligt 's nachts wakker van het werk. En bijna de helft van de werkenden gaat niet uitgerust naar zijn werk. Dat concluderen onderzoekers van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO).

De NSWO hield een enquête onder meer dan duizend Nederlanders met een betaalde baan. Daaruit blijkt dat één op de vijf mensen wel eens doezelt op het werk of zelfs in slaap valt. 16 procent van de ondervraagden zegt vanwege het werk te weinig tijd te hebben om te slapen.

Kunstlicht

NSWO-voorzitter en neuroloog Hans Hamburger is geschrokken van de cijfers. Hij vindt het opvallend dat 47 procent van de werkenden niet uitgerust naar zijn werk gaat. "Als ik dan kijk wat voor ongevallen er 's ochtends gebeuren en waardoor files ontstaan, misschien heeft dat dan wel met elkaar te maken."

Volgens Hamburger zijn er twee belangrijke oorzaken voor het tekort aan slaap. Veel mensen slapen volgens hem korter door het kunstlicht. "Vlak voor het slapen wordt nog even de e-mail gecheckt en sommige mensen nemen zelfs laptops of tablets mee naar bed. Het licht en de berichten houden je wakker, dus dat betekent dat je korter gaat slapen."

De andere oorzaak heeft met het werk te maken. Veel mensen hebben tegenwoordig veel verantwoordelijkheden en daardoor is de druk op iemand ook groot, zegt Hamburger.

Energiedrank

De NSWO-voorzitter adviseert werkgevers om werknemers de gelegenheid te geven om tussen de middag een powernap te doen van 20 tot 30 minuten. "Dan heb je daarna weer een frisse werknemer."

Mensen met een werkweek van meer dan 50 uur, slapen gemiddeld 6 uur en 50 minuten. Bij een werkweek van minder dan 30 uur wordt bijna een uur langer geslapen: 7 uur en 45 minuten.

Van de werkenden zegt 3,5 procent wel eens fouten op het werk te maken door vermoeidheid. Een kwart gebruikt regelmatig opwekkende middelen zoals energiedrank, cafeïne-tabletten of drugs om wakker te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl