OM: La S. krijgt geen beloning

Het bedrag van 1,4 miljoen euro dat kroongetuige La S. krijgt voor zijn rol in het liquidatieproces moet niet gezien worden als een beloning. Dat stelt het Openbaar Ministerie in een reactie op het nieuws dat La S. dit bedrag is toegezegd voor het geven van informatie.

Volgens het OM is het bedrag dat hij krijgt bedoeld als financiële voorziening om een zelfstandig en veilig bestaan op te kunnen bouwen. Het bedrag zou zeker niet gezien moeten worden als beloning voor zijn afgelegde verklaringen.

Deal

Huurmoordenaar La S. en het OM sloten begin 2007 een deal. In ruil voor zijn verklaringen over andere verdachten zou de officier van justitie tegen hem een lagere straf eisen.

Het OM mag niet betalen voor informatie, maar een bedrag van 1,4 miljoen euro als een soort van onkostenvergoeding is volgens advocaten uitzonderlijk hoog. Volgens verschillende advocaten is er nog nooit zo'n hoog bedrag uitgekeerd aan een getuige.

Schending ambtsgeheim

De advocaat van La S. heeft aangifte gedaan van schending van het ambtsgeheim. Hij wil dat er een onderzoek komt naar het lekken van informatie over het geheime deel van de financiële overeenkomst tussen La S. en het OM.

Raadsman Richard Korver heeft vandaag bij het College van procureurs-generaal aangifte gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl