Linkse Fransen 'bestormen' Bastille

Presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon spreekt zijn aanhang in Parijs toe»
Presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon spreekt zijn aanhang in Parijs toe AFP

In Parijs hebben tienduizenden aanhangers van de extreem-linkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon een manifestatie bijgewoond op de Place de la Bastille. Op de plek, die wordt gezien als het begin van de Franse Revolutie in 1789, riep Mélenchon op tot een nieuwe revolutie.

Volgens Mélenchon is het tijd voor fundamentele veranderingen. Een revolutie kan volgens hem leiden tot een sociale en seculiere republiek. "Wij zijn het volk, wij zijn de rode vlag", zei hij.

Mélenchon is de leider van het Linkse Front, dat drie kleine extreem-linkse partijen onder zich heeft. Hij vertegenwoordigt onder meer de Franse communisten.

Peilingen

De populariteit van Mélenchon is de afgelopen tijd toegenomen. Als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn, wordt hij volgens de peilingen vijfde met zo'n 10 procent van de stemmen.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is op 22 april. Volgens de peilingen wint president Sarkozy de eerste ronde, maar wordt hij in de tweede ronde verslagen door de socialist François Hollande.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio