NOS NieuwsAangepast

Details van de deal tussen OM en La S.

De documenten geven meer inzicht in het ontstaan en de inhoud van de deal tussen La S. en het OM:

- In de documenten is te lezen dat op 2 juni 2009 met Team Getuigenbescherming (TGB) een zogenoemde 'Hoofdlijnen Overeenkomst' is gesloten, waarin onder meer is opgenomen dat er een bedrag ten behoeve van de kroongetuige ter beschikking zou zijn van € 1,4 miljoen. Letterlijk:

"Het bedrag is verdeeld in een renteloze lening van € 600.000 (€ 300.000 voor een veilige woning en € 300.000 voor het kopen van een bedrijf) en een bedrag van € 800.000 ten behoeve van de bestrijding van de noodzakelijke kosten ten behoeve van veiligheid en het verwerven van een garantie-inkomen. Het totale bedrag van de lening dient na 25 jaar in één bedrag te worden terugbetaald."

- Ook blijkt uit de documenten dat er een psychologische test werd gedaan om te kijken of La S. geschikt was voor het getuigenbeschermingsprogramma. Maar dat gebeurde pas nadat La S. en het OM al een deal hadden gesloten en hij zijn verklaringen had getekend. Uit de test bleek dat La S. psychologisch ongeschikt was, maar toen was er geen weg terug meer voor het OM.

-De intentie-overeenkomst met het TGB is eerder getekend dan het andere deel van de deal, waarin een lagere strafeis werd toegezegd in ruil voor zijn verklaringen. Normaal gesproken is dat andersom, om te voorkomen dat de indruk ontstaat dat verklaringen door het OM worden 'gekocht'.

-Medewerkers van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie Amsterdam gaven La S. begin 2007 geld om hasj, wiet en whisky te kopen. Dat was in de periode dat hij met het TGB in gesprek was over een overeenkomst.

-Volgens La S. bestaat de overeenkomst met het OM niet uit twee gescheiden trajecten, zoals de officieren van justitie telkens bij de rechtbank betogen. Hij heeft immers als voorwaarde voor de deal gesteld dat hij eerst inzicht wilde in wat het TGB voor de veiligheid van hem en zijn familie kon betekenen, voordat hij toestemming gaf zijn verklaringen te gebruiken. Oftewel: als niet vooraf aan zijn financiële voorwaarden was voldaan, had La S. niet getekend, zegt hij zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl