NOS WielrennenAangepast

Gerrans wint spannende Sanremo

Simon Gerrans heeft de 103de editie van Milaan-Sanremo gewonnen. De voor GreenEdge koersende Australiër troefde in de sprint zijn vluchtmakkers Fabian Cancellara (RadioShack) en Vincenzo Nibali (Liquigas) af.

Nibali sprong kort voor de top van de Poggio, de laatste van zeven klimmetjes, weg uit een eerste groep van vijftig man. Hij kreeg Gerrans en Cancellara mee. De drie bereikten de top van de Poggio, met nog zes kilometer tot de streep, vijf tellen voor het peloton en die marge hielden ze vast.

Cancellara deed voorin al het werk, Nibali was al blij dat hij kon volgen en Gerrans wachtte koel zijn kansen af. Die kwamen in de finishstraat waar hij Cancellara er simpel uitsprintte.

Negen vroege vluchters

De 103de editie van Milaan-Sanremo, de eerste van vijf voorjaarsklassiekers, begon met een aanval van negen renners. Zij sprongen na een half uur weg, pakten veertien minuten, maar hadden niet voldoende inhoud om het peloton voor te blijven.

Op de Capo Mele, de derde van in totaal zeven klimmetjes, werden ze opgeraapt door het peloton dat veertig kilometer eerder al in twee stukken uiteen was gevallen.

De verbrokkeling werd veroorzaakt door een inzinking van Sky-troef Cavendish op La Manie, de tweede klim van de dag. Om de winnaar van 2009 ontstond een groep, die lang probeerde om aansluiting te krijgen, maar op veertig kilometer van de streep het hopeloze van die missie inzag.

Cancellara leidt dans in afdaling

Op de Cipressa (top op 23 kilometer) sprong Johnny Hoogerland weg. Later probeerde hij het nog eens op weg naar de Poggio, maar ook die poging leverde de voor Vacansoleil-DCM koersende renner niets op.

Van de favorieten was Nibali de eerste die op de Poggio tot een aanval besloot en hij zag dat de Australiër Gerrans en de Zwitser Cancellara zijn wiel vonden.

De drie bereikten de top met vijf tellen voorsprong op de meute. Doorgaans is dat niet genoeg, maar met diesel Cancellara op kop bleek die minimale marge toch toereikend. Hij leidde de afdaling en ook op het vlakke deed hij al het werk. Nibali kon niet meer en Gerrans gokte er simpelweg op dat Cancellara door zou dieselen.

Gerrans stuift Zwitser voorbij

En de gok van Gerrans pakte goed uit. De Australiër van GreenEdge zag wel dat de groep almaar dichterbij kwam, maar hij bleef koel tot de allerlaatste meters en stoof toen de moegestreden Cancellara moeiteloos voorbij.

Peter Sagan, die vooraf als favoriet werd beschouwd, won een fractie later de sprint van de grote groep. Óscar Freire, drievoudig winnaar van de Primavera, kwam namens Katjoesja als zevende over de finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl