Apple-docu zwaar aangedikt

Mike Daisey - The Agony and The Ecstasy of Steve Jobs»
Mike Daisey - The Agony and The Ecstasy of Steve Jobs  

Een Amerikaans radiostation heeft een documentaire ingetrokken over de barre werkomstandigheden in een Chinese Apple-fabriek. Het verhaal van schrijver en acteur Mike Daisey blijkt deels verzonnen te zijn.

In de uitzending van 6 januari deed Daisey verslag van de slechte arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabriek in Shenzen, waar iPhones en iPads worden gemaakt.

Daisey sprak met medewerkers van de fabriek en beschrijft onder meer hoe na een lange werkdag 12-jarige kinderen de poort uitlopen. De omstandigheden in de fabrieken zijn volgens Daisey mensonterend en schokkend.

Aangedikt

De radio-uitzending zorgde voor veel ophef. De New York Times wijdde er een artikel aan en Apple kondigde korte tijd later aan dat er inspecties komen in de fabriek.

Later bleek dat veel van de persoonlijke verhalen van Daisey zijn verzonnen, zoals dat over een Chinese Apple-medewerker wiens hand verminkt raakte bij het in elkaar zetten van een iPad.

Daisey geeft nu toe dat hij zijn verhaal flink heeft aangedikt, maar blijft erbij dat de werkomstandigheden in de Apple-fabriek slecht zijn.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Politie zoekt ouders gedumpte baby Video De politie in Amsterdam gaat langs de deur bij ouders van honderden pasgeboren meisjes. Ze zoeken...31 okt 2014, 385 keer afgespeeld
  • » Vrijdaggebed kan weer op de Tempelberg Video Palestijnen in Jeruzalem mogen de Tempelberg weer op voor het vrijdaggebed. De heilige plek werd...31 okt 2014, 80 keer afgespeeld
  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 238 keer afgespeeld

Meer video en audio