NOS NieuwsAangepast

'Aben toch kandidaat Hoge Raad'

De Hoge Raad houdt bij nieuwe vacatures vast aan Diederik Aben als kandidaat-raadsheer. Dat zegt president Geert Corstens van de Hoge Raad in een interview met NRC Handelsblad.

Aben Stond vorig jaar al op de nominatie om raadsheer te worden, maar hij werd van de kandidatenlijst gehaald na kritiek van de PVV.

De partij was niet blij met een vertrouwelijke notitie van Aben. Daarin schreef hij dat de strafrechters in het proces-Wilders onterecht vervangen waren. Volgens de krant was er in de Kamer vervolgens geen meerderheid voor een benoeming van Aben. De regering benoemt leden van de Hoge Raad na een bindende voordracht door de Tweede Kamer.

'Lagere plaats'

President Corstens zegt nu in NRC dat hij Aben zal handhaven op de aanbevelingslijst, maar wel "op een lagere plaats". Hij vermoedt dat de Tweede Kamer met de benoeming zal instemmen, maar waarschijnlijk pas na de volgende verkiezingen. "Zijn kwaliteiten worden door niemand in twijfel getrokken."

De Hoge Raad wil in de toekomst met selectiecommissies gaan werken en advertenties plaatsen om zo de selectie van kandidaten te verbeteren. De Hoge Raad is het hoogste rechtscollege in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl