NOS NieuwsAangepast

Assange wil in Australische Senaat

WikiLeaks-oprichter Julian Assange gaat zich kandidaat stellen voor een zetel in de Australische Senaat. Dat meldt het officiële Twitteraccount van WikiLeaks.

Het bericht luidt: "We hebben ontdekt dat het mogelijk is voor Julian Assange om zich kandidaat te stellen voor de Australische Senaat terwijl hij gevangen zit. Julian heeft besloten zich kandidaat te stellen".

Kiesstelsel

Welke staat Assange wil vertegenwoordigen is nog niet duidelijk. Volgens WikiLeaks wordt dat op een "geschikt moment" bekendgemaakt.

Assange kiest voor de Senaat en niet voor het Lagerhuis vanwege het Australische kiesstelsel. In de Senaat maken kleine partijen en onafhankelijke kandidaten meer kans op een zetel.

Tegenkandidaat

WikiLeaks wil ook de strijd aanbinden met de Australische premier Julia Gillard. Zij kan bij de verkiezingen voor het Lagerhuis in haar eigen district Lalor een tegenkandidaat van WikiLeaks verwachten. Wie dat wordt is nog niet bekend.

De Australische verkiezingen worden uiterlijk in november 2013 gehouden.

Huisarrest

Julian Assange (40) is geboren in Townsville in de Australische deelstaat Queensland, maar heeft momenteel huisarrest in Engeland. Zweden heeft om zijn uitlevering gevraagd, omdat hij daar wordt verdacht van verkrachting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl