Nederlandse eer voor CIA-chef

De Amerikaanse generaal spreekt met zijn lintje om»
De Amerikaanse generaal spreekt met zijn lintje om Defensie

De Amerikaanse CIA-baas Petraeus is vanmiddag in Den Haag geëerd voor zijn dienst als viersterrengeneraal in Irak en Afghanistan. De oud-generaal is benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. Petraeus kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van minister Hillen van Defensie.

George Marshall was de laatste Amerikaanse generaal die de Nederlandse onderscheiding kreeg. Dat was in 1946, kort na de Tweede Wereldoorlog.

Petraeus leidde de ISAF-missie in Afghanistan toen Nederland militairen in Uruzgan had gelegerd. Eerder al had Petraeus de Amerikaanse troepen in Irak geleid.

Nederlandse vader

Volgens Hillen was zijn had Petraeus een "onvoorwaardelijke steun aan de Nederlandse militairen" en was hij "een drijvende kracht achter een succesvolle missie".

Petraeus, die een Nederlandse vader heeft, zei vereerd te zijn met de onderscheiding. Enkele van zijn Nederlandse familieleden waren bij de ceremonie. Daar kreeg hij uit handen van de Friese commissaris van de koningin ook een stamboom die teruggaat tot 1599.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Schutter Canada handelde alleen" Video De Canadese politie gaat ervan uit dat de schutter van de aanslag gisteren in Ottawa alleen heeft...23 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Bijtelling lease-auto's omhoog Video Lease-rijders gaan meer belasting betalen voor hun auto. Voor veel auto's gaat de bijtelling in...23 okt 2014, 719 keer afgespeeld
  • » Iraakse Koerden mogen vechten in Kobani Video Tweehonderd Iraakse Koerden mogen over Turks grondgebied naar de Syrische grensplaats Kobani om...23 okt 2014, 1731 keer afgespeeld

Meer video en audio