Nederlandse eer voor CIA-chef

De Amerikaanse generaal spreekt met zijn lintje om»
De Amerikaanse generaal spreekt met zijn lintje om Defensie

De Amerikaanse CIA-baas Petraeus is vanmiddag in Den Haag geëerd voor zijn dienst als viersterrengeneraal in Irak en Afghanistan. De oud-generaal is benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. Petraeus kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van minister Hillen van Defensie.

George Marshall was de laatste Amerikaanse generaal die de Nederlandse onderscheiding kreeg. Dat was in 1946, kort na de Tweede Wereldoorlog.

Petraeus leidde de ISAF-missie in Afghanistan toen Nederland militairen in Uruzgan had gelegerd. Eerder al had Petraeus de Amerikaanse troepen in Irak geleid.

Nederlandse vader

Volgens Hillen was zijn had Petraeus een "onvoorwaardelijke steun aan de Nederlandse militairen" en was hij "een drijvende kracht achter een succesvolle missie".

Petraeus, die een Nederlandse vader heeft, zei vereerd te zijn met de onderscheiding. Enkele van zijn Nederlandse familieleden waren bij de ceremonie. Daar kreeg hij uit handen van de Friese commissaris van de koningin ook een stamboom die teruggaat tot 1599.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 203 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2346 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 880 keer afgespeeld

Meer video en audio