NOS NieuwsAangepast

Kortere rijen voor nieuwe iPad

We kijken er inmiddels niet meer van op. Wereldwijd staan er rijen voor de winkels van Apple voor een nieuw product. Deze keer voor de derde versie van de iPad, officieel 'the new iPad'.

Maar de rijen zijn korter dan voorgaande keren. In Londen stonden weliswaar honderden mensen voor de iPad in de rij, maar dat waren minder mensen dan bij de lancering van de vorige versie.

De rij voor de Apple-winkel in Tokio was halverwege de ochtend al bijna verdwenen en in New York stonden er 750 mensen te wachten voor de winkel om een nieuwe iPad te kopen. 400 minder dan voor de iPad 2.

Domineren

Toch wijzen de kortere rijen volgens analisten niet op iPad-moeheid. Beleggers rekenen erop dat de nieuwe iPad weer als een trein gaat verkopen. In aanloop naar de lancering van de nieuwe iPad steeg het aandeel Apple naar boven de 600 dollar, een record.

Sinds de introductie van de tabletcomputers heeft Apple al 55 miljoen exemplaren verkocht. In Nederland werden het afgelopen jaar ruim 1 miljoen tabletcomputers verkocht, het merendeel iPads, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC.

Ter vergelijking: het aantal verkochte tabletcomputers is net zo hoog als het aantal pc's dat in een jaar in Nederland wordt verkocht.

IDC denkt dat dit jaar nog veel meer mensen een tabletcomputer in huis halen en rekent erop dat de verkoop dit jaar met 65 procent groeit. Het bureau denkt dat Apple voorlopig nog de markt blijft domineren. In ieder geval tot 2016 zijn de meeste tabletcomputers die worden verkocht afkomstig van Apple.

Scherper

De verkoop in Nederland start volgende week vrijdag, maar sommige Nederlanders hebben in Duitsland al een exemplaar opgepikt. Zo ligt er inmiddels een iPad op de Nieuwe Media-afdeling van de NOS.

Anders dan de naam doet vermoeden is het geen radicaal nieuw product. Van de buitenkant ziet het apparaat er vrijwel hetzelfde uit, maar de tabletcomputer van Apple is een stuk sneller dan de vorige versie en heeft een haarscherp beeld. Geen enkel andere tablet komt qua scherpte in de buurt van de nieuwe iPad.

Critici wijzen op het gebrek aan grote vernieuwingen. Wellicht hebben daarom minder Apple-fans de moeite genomen om voor de nieuwe gadget op de eerste dag voor de winkel te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl