Tijdmeting schaatsen onbetrouwbaar
De tijdwaarneming zoals die in de huidige topsport wordt gehanteerd, is niet voor honderd procent betrouwbaar.
Die conclusie trekt NOS Sport na een onderzoek over de gehanteerde meetmethoden bij schaatsen, baanwielrennen, rodelen, zwemmen en atletiek.
Erik van den Boogert, de specialist tijdwaarneming van de schaatsbond KNSB, geeft toe: "De wetenschappelijke basis voor de tijdwaarneming zoals we die nu hanteren, is wankel."
Ook bij de IAAF (internationale atletiekunie) en de FINA (internationale zwembond) wordt erkend dat tijdmeting in duizendsten van seconden de kans op fouten aanzienlijk vergroot.
Dure apparatuur
Het probleem wordt veroorzaakt door de apparatuur die niet geavanceerd genoeg is. Betere apparatuur is overigens wel beschikbaar, maar erg kostbaar.
Steeds vaker worden wedstrijden in het schaatsen beslist op een duizendste van seconden. Zo won de Duitse Jenny Wolf afgelopen seizoen de wereldbekerwedstrijd in Astana met een milliseconde voorsprong op de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee.
Tron Espeli, voorzitter van de technische commissie van de internationale schaatsunie, onderkent het probleem: "We realiseren ons dat we geen honderd procent zuivere uitslag kunnen garanderen. We doen ons best om de tijdmeting te verbeteren."