NOS VoetbalAangepast

Speelronde 26: FC Twente-Feyenoord

FC Twente en Feyenoord hebben van de top-zes in de eredivisie dit seizoen de meeste punten behaald in onderlinge duels.

Dat belooft wat, want zondag treffen de twee elkaar in Enschede.

Naast Twente en Feyenoord, de nummer drie en zes, bestaat de top-zes uit AZ, Ajax, PSV en sc Heerenveen. Twente haalde tegen die ploegen elf punten uit zes duels en Feyenoord elf punten uit zeven duels. Goede scores, maar voor Feyenoord geldt wel dat tien van die elf punten in De Kuip zijn behaald. Drie daarvan waren tegen Twente (3-2).

De Rotterdammers hebben nog geen uitwedstrijd met een club uit de top-zes weten te winnen. En helaas voor Feyenoord is Twente geen club die op eigen veld makkelijk punten verspeelt. De Tukkers verloren dit seizoen alleen thuis van Heracles (2-3).

"Ik verwacht een mooie wedstrijd", zegt Feyenoorder Karim El Ahmadi tegen NUsport. "Het wordt voor ons opnieuw een test waaruit moet blijken waartoe we in staat zijn."

"Ik denk dat Twente erop gebrand is om thuis van ons te winnen, maar wij hebben eerder dit seizoen al bewezen dat we goed kunnen meedoen tegen de topploegen, ook in uitwedstrijden. Dat moeten we zondag opnieuw laten zien, al missen we dan wat belangrijke spelers."

PSV-Heerenveen

Phillip Cocu wacht in zijn eerste competitiewedstrijd als opvolger van de bij PSV ontslagen hoofdtrainer Fred Rutten direct een zware dobber: Heerenveen komt op bezoek. Bij verlies zakken de Eindhovenaren uit de top-vier. Sinds het seizoen 1980/1981 is PSV niet meer buiten de eerste vier geëindigd.

Heerenveen is de enige nog ongeslagen ploeg in de eredivisie in 2012. De laatste nederlaag was uitgerekend de thuiswedstrijd tegen PSV: 1-5. Het was de laatste wedstrijd voor de winterstop.

Cocu wil dat PSV voortborduurt op de Europa League-wedstrijd tegen Valencia CF, die in 1-1 eindigde. "We stonden goed, als een blok, van daar uit hebben we veel kansen gecreëerd. De wedstrijd was voor mij een goed signaal."

Overige statistieken

- Ondanks dat Roda JC vaker won in een competitieduel met Excelsior in Rotterdam dan Excelsior (tien om vijf), is Excelsior de club die de meeste doelpunten maakte (24 om 23). - VVV won zijn laatste vijf thuisduels en kan bij winst op NEC een clubrecord vestigen. Tot dusver kwam het een keer eerder voor dat VVV vijf eredivisieduels op rij in eigen huis won, namelijk tussen maart-augustus 1959. - ADO Den Haag won vorig seizoen met 3-2 van Ajax in Den Haag. Drie minuten voor tijd bezorgde Timothy Derijck ADO de zege. - FC Groningen heeft zijn laatste acht uitduels in de eredivisie niet gewonnen. Als dat ook voor de negende keer niet lukt, is dat voor het eerst sinds december 2002–oktober 2003. Toen werd een serie van veertien uitduels op rij zonder zege neergezet. - Eerder dit seizoen won NAC thuis met 2-1 van AZ dankzij een treffer in de slotminuut van AZ-huurling Milano Koenders. Dit is de enige goal van Koenders in de laatste twee seizoenen.

Programma speelronde 26

Vrijdag, 20:00 uur:Vitesse- Heracles Almelo

Zaterdag, 18:45 uur:RKC Waalwijk - De Graafschap19:45 uur: Excelsior - Roda JC Kerkrade20:45 uur: VVV-Venlo - NEC

Zondag, 12:30 uur: ADO Den Haag - Ajax14:30 uur: FC Utrecht - FC GroningenFC Twente - FeyenoordPSV - sc Heerenveen16:30 uur: AZ - NAC Breda

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl