NOS NieuwsAangepast

Dino Soerel krijgt 7 jaar cel

Topcrimineel Dino Soerel is in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in een internationaal opererende drugsorganisatie. Het netwerk werkte volgens de rechtbank "zeer systematisch en professioneel".

Volgens het Gerechtshof in Amsterdam heeft Soerel jarenlang een belangrijke positie gehad in de organisatie, die internationale transporten van hasj, xtc, heroïne en cocaïne organiseerde.

Soerel geldt als crimineel kopstuk van de Nederlandse onderwereld. Hij is ook verdachte in het liquidatieproces Passage.

Zuil

Eerder legde de rechtbank in Haarlem hem in de drugszaak, codenaam Zuil, 8 jaar cel op. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep weer 8 jaar geëist, maar het hof sprak de 51-jarige Soerel vrij van uitvoer van xtc en vuurwapenbezit.

Een handvol medeverdachten werd vrijdag veroordeeld tot straffen variërend van een werkstraf tot 3,5 jaar cel. Soerel moet ook ruim een miljoen euro terugbetalen. Twee andere verdachten moeten bedragen terugbetalen van respectievelijk ruim 56.000 euro en 4.600 euro.

De drugsorganisatie floreerde vanaf de jaren 90 tot ongeveer 2005. Aanvankelijk ging het alleen om hasjtransporten, rond 2002 kwamen daar harddrugs bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl