NOS NieuwsAangepast

Nederlanders slordig in taalgebruik

Nederlanders maken steeds meer taal- en schrijffouten. Dat blijkt uit onderzoek van taalkundige Jannemieke van de Gein.

Ze onderzocht zakelijke e-mails, krantenartikelen en scripties van studenten. De onderzoekster zegt in nrc.next dat taalfouten irritatie bij de lezer wekken en het gezag van de schrijver ondermijnen.

Uit eerder onderzoek van Van de Gein bleek dat 75 procent van de leerlingen in groep 8 geen fouten maakt in werkwoordsvormen.

De taalkundige deed daarna onderzoek naar spelling in eindexamenteksten van havisten en vwo'ers en ontdekte dat het daar mis gaat. "Na de basisschool gaat het kennelijk in rap tempo bergafwaarts met de werkwoordspelling", schreef ze in 2010 in het blad van Genootschap Onze Taal.

Onderhoud

Volgens de taalkundige hoeft het vervolgonderwijs niets anders te doen dan de taalbeheersing die is opgedaan op de basisschool te onderhouden. "Maar precies dat onderhoudswerk lijkt het werkelijk zwakke punt", aldus Van de Gein. Ze stelde toen dat het ministerie van Onderwijs te lage eisen stelt aan wat scholieren op taalgebied moeten weten en dat daarmee de terugloop van het huidige niveau in de hand wordt gewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl