NOS NieuwsAangepast

'Vertrekpremie Kalbfleisch te hoog'

Minister Verhagen van Economische Zaken vindt de vertrekpremie voor oud-voorzitter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit te hoog. Hij noemt die "onredelijk en onwenselijk voor deze functie".

Kalbfleisch kreeg vorig jaar 352.000 euro mee, terwijl in het regeerakkoord is afgesproken dat bedragen in vertrekregelingen niet hoger mogen zijn dan 75.000 euro. Die afspraak is nog niet in wetgeving vastgelegd.

Moreel appèl

De vertrekpremie voor Kalbfleisch is gebaseerd op afspraken die in 2003 zijn gemaakt onder toenmalig minister Brinkhorst. Verhagen heeft de zaak laten uitzoeken en zegt naar aanleiding daarvan dat hij er niets aan kan doen. "Juridisch bleek er geen mogelijkheid te zijn om er vanaf te zien dus ik ben met pijn in het hart verplicht om deze vertrekpremie te geven."

Verhagen zei verder dat hij geen moreel appèl op Kalbfleisch heeft gedaan om af te zien van de premie. "Als ik hem niet juridisch kan dwingen het geld terug te geven dan heeft een appèl weinig zin. Als hij zelf afziet van het geld, dan is dat zijn keuze."

Chipsholzaak

In 2010 besloot de NMA om Pieter Kalbfleish niet opnieuw tot voorzitter van de NMa te benoemen.

Kalbfleisch staat terecht op verdenking van meineed in de zogeheten Chipsholzaak, die draait om de zeggenschap over grond rond de luchthaven Schiphol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl