NOS NieuwsAangepast

Schutter Afghanistan niet gezond

De Amerikaanse militair die in het zuiden van Afghanistan een bloedblad aanrichtte, was tegen zijn zin voor de vierde keer uitgezonden en had de dag ervoor gezien hoe een kameraad zwaargewond raakte. Dat zegt de advocaat van de 38-jarige man uit het Midden-Westen van de Verenigde Staten.

Volgens advocaat John Browne had de militair drie missies in Irak achter de rug, waarbij hij tweemaal gewond raakte. Hij liep een hoofdwond op en raakte een deel van een voet kwijt. "Hij gaf aan dat hij niet klaar was om opnieuw te worden uitgezonden, maar dat gebeurde toch", aldus Browne.

De dag voordat de man afgelopen weekend zestien burgers doodschoot, was hij er getuige van dat een van zijn kameraden beide benen verloor bij een explosie. Daardoor zou hij posttraumatische stress hebben opgelopen.

Alcohol en huwelijksproblemen?

Browne ontkent dat de militair is doorgedraaid door een combinatie van stress, alcohol en huwelijksproblemen, zoals een anonieme militair in de New York Times heeft gezegd. "Het gaat hier om een militair met een uitstekende staat van dienst die onderscheiden is voor zijn werk in Irak."

De man is getrouwd en heeft twee kinderen. Zijn familie is volgens Browne geschokt door de gebeurtenissen. "Hij heeft zich nooit negatief uitgelaten over moslims. Het is normaal gesproken een zachtaardige man."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl