NOS WielrennenAangepast

La Primavera zoekt opvolger Saronni

"Ik wil in de regenboogtrui Milaan-Sanremo winnen." Mark Cavendish uitte die wens al in oktober 2011. En als de Brit iets wil, lukt het hem ook. Zaterdag kan hij de eerste renner worden na Giuseppe Saronni (1983) die als wereldkampioen La Primavera wint.

Hij trapt nog net niet door de boter, maar het gaat Cavendish in 2012 voor de wind. Met twee zeges in de Ronde van Qatar, één in Tirreno-Adriatico en de bloemen in Kuurne rust er vooralsnog bepaald geen vloek op de regenboogtrui van de Brit.

Mentaal schort er ook weinig aan de "fastest man on two wheels", zoals hij zichzelf op zijn website noemt. Voor de wereldtitelstrijd in Kopenhagen bereidde hij zich drie jaar lang voor. Hij verkende het parcours nabij de Deense hoofdstad goed en formeerde een perfecte trein met wagonnetjes als David Millar, Chris Froome, Geraint Thomas en last but not least Bradley Wiggins.

Die trein legde vervolgens op 25 september 2011 het tempo zó hoog dat er voor de andere tweehonderd renners niets anders op zat dan te volgen en achter Cavendish aan te sprinten.

Merckx, Gimondi en Binda

Van die trein staan in Sanremo alleen zijn nieuwe Sky-ploeggenoten Jeremy Hunt en Ian Stannard aan de start. Maar Cavendish heeft ook de Noor Edvald Boasson Hagen, de Zweed Thomas Löfkvist, de Duitser Christian Knees, zijn Oostenrijkse luitenant Bernhard Eisel - die met hem de overstap maakte van HTC - en de Australiër Mathew Hayman tot zijn beschikking.

Zij moeten ervoor zorgen dat hij de vijfde wereldkampioen ooit wordt die La Primavera wint. Naast Saronni deden alleen Eddy Merckx (1975, 1972), Felice Gimondi (1974) en Alfredo Binda (1931) dit eerder.

"Psychologisch voordeel"

In de voorbereiding op de 103de editie van de Italiaanse voorjaarsklassieker trok de man van het eiland Man al begin maart naar Italië. Op 5 maart verkende hij de laatste honderd kilometer. "Ik voel dat ik er klaar voor ben. Ik voelde me goed op die klimmetjes en in de afdalingen".

Drie dagen later won hij de tweede rit in de Tirreno door Tyler Farrar, Óscar Freire en Peter Sagan te verslaan. "Die zege geeft me een psychologisch voordeel."

Bovendien kreeg de 26-jarige sprinter een mentale boost van de zwangerschap van zijn vriendin, die in april bevalt van een dochter. Saillant detail is dat het kindje volgens zijn eega werd verwekt tijdens de Tour de France van 2011, waarin Cavendish vijf ritzeges boekte en de groene trui won.

Greipel, Boonen, Bennati, Freire

De winnaar van 2009 - Cavendish klopte bij zijn eerste deelname aan La Primavera Heinrich Haussler in de sprint - krijgt metname concurrentie van voormalig ploeggenoot André Greipel. De renner van Lotto Belisol imponeerde in 2012 al in de Tour Down Under.

En ook Tom Boonen - die twee keer op het podium stond maar nog nooit won - heeft zijn eerste zeges van het seizoen al binnen. Oud-Rabobank-renner en drievoudig winnaar Freire lijkt herboren bij Katjoesja, terwijl de winnaar van 2011 - Matthew Goss (GreenEdge) - nog niet verder kwam dan plaats zes dit seizoen.

De man die in de Tirreno echter de beste indruk achterliet is de Italiaan Daniele Bennati. De sprinter van RadioShack klokte in de afsluitende tijdrit over 9,3 kilometer de tweede tijd achter zijn kopman Fabian Cancellara. Begin maart etaleerde hij ook al een goede vorm in Strade Bianche - die ook door Cancellara, winnaar van Sanremo in 2008, werd gewonnen.

Nederlanders

Outsiders voor de overwinning zijn verder snelle mannen als Farrar (Garmin), Alessandro Petacchi (Lampre) en Sagan (Liquigas). Maar ook de kopmannen van Rabobank (Mark Renshaw) en Project 1t4i (John Degenkolb) maken kans op een ereplaats.

Milaan-Sanremo telt wederom 298 kilometer en 25 ploegen, waaronder Rabobank, Vacansoleil-DCM en Project 1t4i. Er doen in totaal veertien Nederlanders mee.

Live bij NOS

De NOS zendt de eerste grote voorjaarsklassieker live uit, op zowel Nederland 1 als internet.

Jaar1232011Matthew Goss Fabian Cancellara Philippe Gilbert 2010Óscar FreireTom BoonenAlessandro Petacchi2009Mark CavendishHeinrich HausslerThor Hushovd2008Fabian CancellaraFilippo PozzatoPhilippe Gilbert2007Óscar FreireAllan DavisTom Boonen2006Filippo PozzatoAlessandro PetacchiLuca Paolini2005Alessandro PetacchiDanilo HondoThor Hushovd2004Óscar FreireErik ZabelStuart O'Grady2003Paolo BettiniMirko CelestinoLuca Paolini2002Mario CipolliniFred RodriguezMarcus Zberg2001Erik ZabelMario CipolliniRomans Vainsteins2000Erik ZabelFabio BaldatoÓscar Freire

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl