NOS NieuwsAangepast

Fruitvlieg zonder seks aan drank

Mannelijke fruitvliegjes die voortdurend door vrouwtjes worden afgewezen, grijpen naar de fles. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het toonaangevende tijdschrift Science.

De onderzoekers stopten een vruchtbare mannetjesvlieg en een vrouwtje dat net was bevrucht bij elkaar. De vrouwtjes lieten de mannetjes meteen weten nergens van gediend te zijn. Ze kropen weg of deelden een paar rake trappen uit.

Na vier dagen achter elkaar vele blauwtjes te hebben gelopen, kregen de fruitvliegen de keuze uit gewoon voedsel of voedsel met 15 procent alcohol erin. De afgewezen mannetjes kozen veel vaker voor de drank dan de mannetjes die wel aan hun gerief waren gekomen.

Alcoholisme

Volgens de onderzoekers gaf de alcohol de geweigerde mannetjes een gevoel van beloning. Dat zou met een stofje te maken hebben dat ook bij mensen voorkomt.

"We denken dat er een goede kans is dat het ook zo bij mensen gaat", zegt een van de onderzoekers. "Als dat zo is, dan is het een verklaring waarom een nare ervaring, zoals een afwijzing, iemand naar de fles doet grijpen."

De wetenschappers hopen dat het onderzoek uiteindelijk helpt in de behandeling van alcoholisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl