NOS NieuwsAangepast

'30 alfastudies verdwijnen'

Bij de Nederlandse faculteiten Letteren en Geesteswetenschappen verdwijnen de komende jaren zo'n 30 studies. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een rondgang langs de universiteiten.

De studies worden afgeschaft of ze gaan op in grotere, algemene opleidingen.

Kleinere letterenstudies

De talen- en cultuurstudies hebben te kampen met bezuinigingen en met minder aanmeldingen van studenten. Doordat het overheidsbudget voor kleinere letterenstudies is verdwenen, hebben veel universiteiten geen geld meer voor de alfastudies, schrijft de krant.

Volgens NRC Handelsblad worden bij vrijwel alle universiteiten opleidingen geschrapt. Bij de Universiteit van Amsterdam verdwijnt bijvoorbeeld de studie Roemeens en de Universiteit Utrecht schrapt de opleiding Portugees. In Nederland zijn die opleidingen straks niet meer te volgen aan een universiteit.

Staatssecretaris

Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs vindt het goed dat instellingen duidelijke keuzes maken en zich gaan richten op waar ze goed in zijn. "Profilering kan betekenen dat instellingen ervoor kiezen opleidingen niet meer aan te bieden," aldus Zijlstra.

Wel zal de staatssecretaris de vinger aan de pols blijven houden. "De komende jaren houden we goed in de gaten wat de effecten van deze profilering zijn, ook voor wat betreft de breedte van het aanbod aan opleidingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl