Btw-verhoging kappers kost banen

Nu betaal je de kapper 6 procent btw»
Nu betaal je de kapper 6 procent btw FlickrDelusions / Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa

Het afschaffen van het lage btw-tarief voor kappers, schilders, stukadoors en fietsenmakers kost zo'n 10.000 banen en levert nauwelijks iets op. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de kappersorganisatie ANKO.

Volgens de ANKO hebben veel kappers last van de economische crisis. Het afschaffen van het lage btw-tarief is een van de mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Een verhoging zou de problemen voor kappers nog groter maken, zegt de ANKO.

10.000 banen

De brancheorganisatie voor kappers heeft bij het onderzoek ook laten meerekenen wat de gevolgen zijn voor de stukadoors, schilders, fietsenmakers en kledingherstellers. In totaal zouden zo'n 10.000 banen verdwijnen bij een btw-verhoging van 6 naar 19 procent.

De regering wil met het verhogen van de btw ongeveer een half miljard euro bezuinigen, maar volgens de onderzoekers zou de maatregel jaarlijks 99 miljoen opleveren. Ook is onderzocht wat een verhoging van 6 naar 8 procent zou betekenen. Volgens de onderzoekers levert dat 15 miljoen euro op.

Omlaag

In 2000 ging het btw-tarief voor schilders, stukadoors en kappers omlaag naar 6 procent. Dat leverde volgens de onderzoekers sindsdien ruim 10.000 banen op. Die verdwijnen weer als het belastingtarief omhoog gaat, concluderen de onderzoekers.

Deel deze pagina

Video

Btw-verhoging kappers levert nauwelijks iets op

Het verhogen van het btw-tarief voor kappers, schilders, stukadoors en fietsenmakers kost 10.000 banen en levert nauwelijks iets... op. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van kappersorganisatie Anko is gedaan.

Audio

  • Kapper in Hilversum: btw-verhoging komt dubbel zo hard aan Eén van de ideeen die over tafel gaan in de zogenaamde Catshuis-besprekingen is de verhoging van btw op een bezoekje aan de... kapper. Nu is de btw nog 6 procent. Peter van den Meerschaut liet zich even bijknippen bij Salon Guitoneau in Hilversum.
  • Anko: zo'n 5000 kappers op straat na btw-verhoging Rob Vos, directeur van de Anko de brancheorganisatie van kappers over een mogelijke btw-verhoging.
  • Peter Blok: met btw-verhoging is snel geld te verdienen Het afschaffen van het lage btw-tarief voor kappers, schilders, stukadoors en fietsenmakers kost zo'n 10.000 banen en levert... nauwelijks iets op. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de kappersorganisatie Anko. Verslaggever Peter Blok.

Video en Audio

Meer video en audio