NOS NieuwsAangepast

Karzai: NAVO weg uit dorpen

De Afghaanse president Karzai wil dat de NAVO-troepen zich terugtrekken uit dorpen en afgelegen gebieden. Hij zei dat na een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Defensie Panetta.

De oproep van Karzai volgt op het bloedbad dat een Amerikaanse militair afgelopen weekend aanrichtte in de provincie Kandahar. De man verliet toen zijn basis en schoot in twee dorpen zestien Afghaanse burgers dood.

Karzai noemt dat incident gruwelijk en schokkend en zegt dat alles moet worden gedaan om herhaling te voorkomen. Daarbij hoort dat de NAVO-troepen zich terugtrekken, aldus de president

Geen eerder vertrek

Karzai zegt ook dat hij liever ziet dat de Amerikanen al volgend jaar alle veiligheidstaken overdragen aan Afghanistan. De geplande overdracht is in 2014.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse minister Panetta gaat de opmerking van Karzai alleen over de overdracht van veiligheidstaken en niet over een eerder vertrek van de NAVO-troepen uit Afghanistan. Een eerdere overdracht wordt mogelijk eind mei besproken. Dan is in Chicago een NAVO-top.

Panetta heeft niet gereageerd op de Afghaanse oproep dat NAVO-troepen zich moeten terugtrekken uit dorpen en afgelegen gebieden in Afghanistan.

Spanningen

Er zijn al langer spanningen tussen Afghanistan en het Westen. Vorige maand leidden koranverbrandingen op een Amerikaanse legerbasis tot dagenlang protest van boze Afghanen. President Obama bood voor de verbanding zijn excuses aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl