Mist houdt prins tegen op Theems

Versiering van het achtersteven van de Royal Charles»
Versiering van het achtersteven van de Royal Charles Wikimedia Commons

Door correspondent Arjen van der Horst

Prins Willem-Alexander zou vandaag in de voetsporen treden van Neerlands grootste zeeheld, admiraal Michiel de Ruyter. Met het patrouilleschip Holland zou de kroonprins de Theems opvaren naar Greenwich in Oost-Londen. Maar mist heeft vanochtend roet in het eten gegooid, de Holland kreeg van de Londense havenautoriteiten geen toestemming verder Londen in te varen.

De Holland heeft een bijzondere lading bij zich: de historische versiering van de achtersteven van het 17e eeuwse fregat Royal Charles. De Royal Charles was het Engelse vlaggenschip dat in 1667 werd buitgemaakt door admiraal Michiel de Ruyter tijdens zijn legendarische Tocht naar Chatham. Het was de beslissende slag in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog waarbij De Ruyter door de ketting over de rivier de Medway brak en een groot deel van de Engelse vloot vernietigde.

Verplaatst

De versiering van de Royal Charles is nog altijd te bewonderen in het Rijksmuseum. Deze ochtend zou het pronkstuk, in aanwezigheid van de prins, op de Holland overhandigd worden aan het Nationaal Maritiem Museum in Greenwich.

Door de problemen met de mist vindt de officiële overdracht niet langer plaats op de Theems, maar is verplaatst naar het Nationaal Maritiem Museum. De versiering wordt onderdeel van de tentoonstelling Royal River die ter ere van het diamanten jubileum van koningin Elizabeth II gehouden wordt.

Deel deze pagina

Video

  • video Britse historicus over de aanval van Michiel de Ruyter Correspondent Arjen van der Horst spreekt de bekende Britse historicus Andrew Lambert over de impact van de... Nederlandse aanval op de Engelse vloot in 1667 door admiraal Michiel de Ruyter.
  • video Nederland geeft oorlogsbuit terug aan Engeland Nederland en Engeland zijn twee naties met een lange zeevarende traditie. Donderdag vierden ze een bijzonder... moment. 350 jaar geleden vernietigde Admiraal de Ruyter de Engelse vloot en nu geeft Nederland een deel van de oorlogsbuit terug. Al is het maar tijdelijk. Een verslag van Arjen van der Horst.
  • video Een kort lesje geschiedenis Prins Willem-Alexander zou vandaag in de voetsporen treden van de Nederlandse zeeheld; Michiel de Ruyter.... Want ook hij zou de Theems opvaren, maar dan om een historisch pronkstuk te overhandigen. Maar er hing een dikke mist en dus ging de reis niet door.

Video en Audio

Meer video en audio