NOS NieuwsAangepast

'E-mails Assad uitgelekt'

Een Syrische oppositiegroep is erin geslaagd duizenden e-mails van president Assad te bekijken. De e-mails zijn doorgespeeld naar de Britse krant The Guardian, die ervan uitgaat dat ze authentiek zijn.

Uit de e-mails komt naar voren dat Assad tussen juni vorig jaar en februari dit jaar verscheidene keren advies heeft gekregen van Iran. Voor een toespraak die Assad in december hield, kreeg hij het advies stevige taal te gebruiken. Ook werd de Syrische president gevraagd te zeggen dat hij steun van bevriende landen op prijs stelt.

Assad kreeg ook advies van een invloedrijke Libanese zakenman die banden heeft met Iran. De zakenman adviseerde de president oppositiegroepen te verbieden om strategische pleinen te betreden tussen drie uur 's middags en negen uur 's avonds.

Luxe leventje

De vrouw van Assad, zo blijkt uit e-mails, heeft geregeld contact gehad met een dochter van een emir in Qatar. Het contact verslechterde toen de dochter van de emir suggereerde dat Assad misschien zou moeten aftreden en asiel aanvragen in het buitenland. Assad is ook welkom in Doha, schreef ze.

Uit de e-mails is verder af te leiden dat Assad en zijn naaste familie er een luxe leventje op nahouden. Assads vrouw besteedt duizenden dollars via internet aan de aankoop van designkleding.

President Assad koopt geregeld muziek uit de iTunes-bibliotheek. Omdat er Amerikaanse sancties tegen hem gelden, doet hij die aankopen via een bekende met een Amerikaans woonadres.

Authentiek

The Guardian denkt dat de e-mails authentiek zijn. Om bevestiging te krijgen, heeft de krant onder meer contact gezocht met tien mensen met wie Assad correspondeerde. De krant benadrukt dat het niet mogelijk is om elke e-mail te controleren op authenticiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl