NOS VoetbalAangepast

Schalke en PSV willen revanche

Ze zijn het nog niet vergeten in Gelsenkirchen. Een "onterechte penalty" besliste het duel (1-0) in Enschede. Schalke wil donderdag revanche tegen FC Twente.

PSV moet thuis de nederlaag in Valencia (4-2) zien weg te poetsen en AZ verdedigt in Italië een 2-0 voorsprong tegen Udinese.

Het doel is duidelijk volgens trainer Huub Stevens. "We moeten een paar keer scoren, dat is toch duidelijk", stelde de coach één dag voor de return. "En geen strafschop tegen krijgen."

Zes dagen eerder ging Luuk de Jong onderuit op de rand van het strafschopgebied. Als hij al werd aangeraakt, werd hij licht getoucheerd. "Schalke is voldoende gestraft", vervolgde Stevens nog. "We moesten ook met tien man verder."

Joel Matip, de verdediger die de rode kaart kreeg, mag evenwel gewoon meespelen in de return omdat de UEFA nog geen uitspraak heeft kunnen doen in het beroep dat hij heeft aangetekend tegen de schorsing van één wedstrijd.

Huntelaar terug

En ook Klaas-Jan Huntelaar zal spelen. De spits is voldoende hersteld van zijn botsing in de interland van Nederland in Engeland (2-3). "De eerste paar dagen had ik het idee dat ik wat minder kracht had in mijn lijf", stelde de spits, die 10 maart weer negentig minuten kon spelen tegen Hamburger SV.

"Ik vond het lekker weer negentig minuten te spelen en weer vol aan de bak te gaan. Om kracht op te doen voor deze wedstrijd."

Huntelaar kent net als Stevens de situatie. "Onze kansen zijn natuurlijk iets minder, omdat elk gelijkspel of overwinning van ons met slechts één doelpunt verschil (2-1, 3-2), betekent dat wij niet door zijn."

Cocu in dugout bij PSV

In Eindhoven maakt Philip Cocu zijn debuut als eindverantwoordelijke van PSV. Met Ernest Faber neemt hij op interim-basis de taken over van de ontslagen Fred Rutten.

"Die verantwoordelijkheid heb ik op me genomen", zei Cocu op zijn eerste persconferentie. "Je probeert in deze situatie de ploeg wat stabieler te maken. En dat zal je met zijn allen moeten doen. We hoeven niet over linies te praten."

Een 2-0 zege is voldoende voor PSV, dat in de heenwedstrijd pas in de slotfase de treffers maakte.

De vergelijking met Frank de Boer, een andere oud-international die bij Ajax als coach debuteerde met een Champions League-wedstrijd bij AC Milan (0-2), werd gemaakt. "We zijn goede vrienden. We hebben even contact gehad", aldus Cocu.

AZ naar Udine

De koploper in de eredivisie, die een goede generale kende bij De Graafschap (0-2), gaat met een voorsprong van twee treffers naar de nummer vijf van de Serie A. AZ hoopt voor het eerst sinds 2007 de kwartfinales van de Europa League te halen. Dat moet dan wel zonder Maarten Martens, die geblesseerd is.

Udinese-AZ staat al om 19.00 uur op het programma, net als PSV-Valencia. Schalke 04 - FC Twente begint om 21.05 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl