NOS NieuwsAangepast

Weinig antwoorden Richard van O.

Door redacteur justitie Ilan Sluis

Hij is 'de man van' en medeverdachte in de Amsterdamse zedenzaak: Richard van O. Hoeveel wist hij eigenlijk van wat hoofdverdachte Robert M. allemaal uitspookte? Het werd vandaag tijdens zijn verhoor bij de rechtbank slechts ten dele duidelijk.

"Niets", zegt Van O. tegen een van de rechters op de vraag wat hij eigenlijk van de bezigheden van zijn echtgenoot wist. Van O. maakt een wat afwezige indruk. Hij kan op veel vragen geen antwoord geven, blijkt.

Zijn advocaat Erik van Kregten zegt tegen de rechters dat Van O. de laatste tijd een gedragsverandering heeft doorgemaakt. "Hij is vlakkig, kan zich lastig concentreren", zegt hij. Het komt door medicijngebruik tegen stress en depressiviteit.

Verliefd

De rechter houdt Van O. van alles voor uit zijn verklaringen een jaar geleden bij de politie. Over hoe hij Robert M. leerde kennen, via een chatsite. "Voor pedo's", poneert de rechter. "Nee, niet specifiek", antwoordt Van O. na een korte stilte. Maar Van O. heeft het volgens zijn verhoor bij de politie in die chatbox als enige opgenomen voor Robert M. als die daar verklaart op kinderen van nul tot zes te vallen. Er ontstaat contact, al kan Van O. ter zitting niet bevestigen dat het zo gegaan is. Hij weet het niet meer.

Maar het is volgens eerdere verklaringen ook Richard van O. die Robert M. ophaalt uit de gevangenis in het Duitse Heidelberg als die daar een straf heeft uitgezeten voor bezit en verspreiden van kinderporno. Robert M. gaat met hem mee, hij heeft verder niet veel keus. Voor M. is Van O. een redder in nood, maar hij is niet op hem verliefd. Robert M. valt niet op mannen.

Van O. wel op Robert M. Heel erg zelfs. Hij is idolaat van M. en doet alles voor hem. Hij betaalt ook alles voor hem. Het huis, het eten, zijn opleiding tot kinderverzorger. Dat M. hem ziet als een zitzak waar je op kan slaan, maar niets mee gebeurt, doet hem niets. Nog steeds niet. Hij zou nog van het dak springen als Robert dat ook zou doen.

Angst voor M.

"Wat wist u van wat Robert M. deed met die kinderen bij wie hij oppaste?", vraagt de rechter. "Daar kan ik geen antwoord op geven", zegt Van O. suffig door de medicijnen. Maar de rechter houdt hem voor dat hij allerlei spullen voor Robert M. kocht die M. meenam naar zijn oppasadressen. Dat waren spullen bestemd voor het misbruik.

Bovendien verklaarde Van O. bij de politie dat hij een afkeer had van wat Robert M. deed. Dat hij wel eens een foto of een filmpje had gezien, thuis in het voorbijgaan. Maar dat hij niets durfde te zeggen tegen zijn man, uit vrees dat het zijn huwelijk zou beschadigen. Hij wist er zich geen raad mee, zo blijkt.

Einde verhoor

Het verhoor wordt kort geschorst. Advocaat Van Kregten deelt daarna mee dat zijn cliënt door het medicijngebruik niet meer in staat is te antwoorden op de vragen van de rechter. "Hij beroept zich op zijn zwijgrecht en verschoningsrecht", zegt de advocaat.

Einde verhoor. Van O. loopt de zaal uit. Enigszins schommelend op zijn benen. Robert M. kijkt niet naar hem om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl