7 Nederlandse kinderen dood

Bloemen bij de tunnel waar de bus is verongelukt»
Bloemen bij de tunnel waar de bus is verongelukt EPA

Bij het busongeluk gisteravond in Zwitserland zijn zeven Nederlandse kinderen en 21 Belgen om het leven gekomen. Dat heeft de Zwitserse politie in het begin van de avond gezegd op een persconferentie in Sion.

Onder de Belgische doden zijn zes volwassenen. Er zijn 24 gewonden, van wie drie er slecht aan toe zijn. Twee van de gewonden zijn nog niet geïdentificeerd.

De drie andere Nederlandse kinderen die in de bus zaten zijn ook gewond. De precieze toedracht van het ongeluk wordt nog onderzocht.

Duidelijk is wel dat door de klap mensen door de bus heen zijn geslingerd. Er zijn ook videobeelden van het ongeluk. Die worden geanalyseerd.

Rutte

Premier Mark Rutte sprak via Twitter van een "verschrikkelijke gebeurtenis, die zo veel verdriet losmaakt. We leven intens mee met alle betrokken".

"Alles is nu gericht op het ondersteunen van slachtoffers en nabestaanden in deze periode van verdriet en onzekerheid", schreef Rutte.

De Zwitserse president Eveline Schlumpf zei op de persconferentie dat ze zich als moeder van drie kinderen goed kan voorstellen wat de ouders nu meemaken. Zij bedankte de hulpdiensten.

Treurige dag

Ook de Belgische premier Du Rupo was aanwezig. Hij zei dat zijn gedachten bij de familie en hun naasten zijn. "Voor ons land is het een buitengewoon treurige dag. We zijn hier gekomen om de hulpdiensten te bedanken."

Bij het busongeluk in Zwitserland kwamen gisteravond 22 scholieren en zes volwassenen om het leven. In de bus zaten 52 mensen. De goep was na een skivakantie in Zwitserland net begonnen aan de terugreis naar België.

Deel deze pagina

Video

Het is het ergste busongeluk in de Zwitserse geschiedenis: 22 kinderen en 6 volwassenen kwamen om het leven.... Onder hen zijn zeven Nederlandse kinderen. Het gaat om leerlingen van 11 en 12 jaar, in het laatste jaar van twee basisscholen in België. Ze waren op skivakantie geweest en onderweg terug naar België.

 • 7 Nederlandse kinderen omgekomen bij busongeluk

  Het is het ergste busongeluk in de Zwitserse geschiedenis: 22 kinderen en 6 volwassenen kwamen om het leven.... Onder hen zijn zeven Nederlandse kinderen. Het gaat om leerlingen van 11 en 12 jaar, in het laatste jaar van twee basisscholen in België. Ze waren op skivakantie geweest en onderweg terug naar België.

 • 'Ongeluk door fout, onwelwording of technisch mankement'

  Bij het busongeluk gisteravond in Zwitserland zijn zeven Nederlandse kinderen en 21 Belgen om het leven... gekomen. Gerri Eickhof is in het Zwitserse Sierre, waar sinds vanmiddag de ouders ook zijn.

 • 'Er is in Lommel een schoolklas weggevaagd'

  In de verongelukte bus in Zwitserland zaten kinderen van twee scholen, in Heverlee en in Lommel. De meeste... slachtoffers komen van de school 't Stekske in Lommel, vlak over de grens en daar is correspondent Joris van Poppel.

 • Meeste slachtoffers busongeluk van 't Stekske in Lommel

  De meeste slachtoffers komen van de school 't Stekske in Lommel, vlak over de grens. Het moest een vrolijke... schooldag worden. Want vandaag zou de bus met zesdeklassers terugkomen uit Zwitserland. Maar het liep allemaal heel anders.

 • Joris van Poppel: kinderen 't Stekske zaten voorin de bus

  In de bus zaten kinderen van twee scholen, in Heverlee en in Lommel. De meeste slachtoffers komen van de... school 't Stekske in Lommel, vlak over de grens. Verslaggever Joris van Poppel is in Lommel.

 • Premier Rutte: verschrikkelijk nieuws

  Bij het busongeluk gisteravond in Zwitserland zijn zeven Nederlandse kinderen en 21 Belgen om het leven... gekomen. Premier Mark Rutte spreekt van een "verschrikkelijke gebeurtenis, die zo veel verdriet losmaakt. We leven intens mee met alle betrokken".

Audio

 • 'Verongelukte bus reed niet te hard' Op een persconferentie over het busongeluk in Zwitserland zijn onder anderen de Zwitserse president Schlumpf en de Belgische... premier Di Rupo aan het woord geweest. Correspondent Ron Linker volgde de Franse gedeelten van de persconferentie.
 • 'Vlaggen in Lommel hangen halfstok' Verslaggever Joris van de Kerkhof is in Lommel, bij één van de scholen waar leerlingen op zaten die vannacht betrokken waren bij... het busongeluk in Zwitserland.
 • President Zwitserland: dank aan hulpdiensten Op een persconferentie over het busongeluk in Zwitserland zijn onder anderen de Zwitserse president Schlumpf en de Belgische... premier Di Rupo aan het woord geweest. Schlumpf zei dat zij zich als moeder van drie kinderen goed kan voorstellen wat de ouders nu moeten doormaken.

Video en Audio

 • » Kabinet komt met nieuw Deltaplan Video Het kabinet komt dinsdag met een nieuw deltaplan; 60 jaar na de watersnoodramp van 1953. Onze...15 sep 2014, 2465 keer afgespeeld
 • » Honderden bootvluchtelingen verdronken Video Zo'n 1100 vluchtelingen hebben de afgelopen dagen een boottocht vanuit Noord-Afrika niet overleefd....15 sep 2014, 3408 keer afgespeeld
 • » Khamenei: geen samenwerking met VS Video Een duidelijk aanvalsplan is er niet, maar de bedoeling is duidelijk. Tientallen landen hebben in...15 sep 2014, 3443 keer afgespeeld

Meer video en audio