NOS NieuwsAangepast

De Vries correspondent China

Verslaggever Marieke de Vries wordt de nieuwe multimediale NOS-correspondent in China. Zij volgt Wouter Zwart op die aan het einde van dit jaar correspondent wordt in de Verenigde Staten.

Marieke de Vries (39) werkt sinds 2004 bij de NOS als algemeen verslaggever. In die functie doet ze onder meer verslag van het Koninklijk Huis. De Vries is sinds 2010 ook plaatsvervangend chef van de binnenlandredactie van NOS Nieuws.

Voordat zij bij de NOS kwam, werkte De Vries gedurende acht jaar voor de nieuwsprogramma's van SBS, waaronder Hart van Nederland. Ze studeerde Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle, waar zij in 1997 afstudeerde.

Dichterbij brengen

"Een prachtige voortzetting van mijn journalistieke carrière", zo omschrijft Marieke de Vries haar overstap naar het correspondentschap. "Door de vele reizen met het koninklijk gezelschap heb ik me al vaak mogen onderdompelen in andere culturen. Die reizen zijn te kort om een land echt te leren kennen. Het correspondentschap geeft me nu de kans om dat in China wel uitgebreid te doen."

"Er is nog veel onbekend over deze nieuwe grote speler op het wereldtoneel. Het 'Nieuwe China' is namelijk niet alleen meer het strak bestuurde communistische land, waar vrijheid van meningsuiting nog steeds bevochten moet worden, maar ook een land met hippe jongeren en volop technologische ontwikkelingen", meent De Vries. "Juist door menselijke verhalen te vertellen en begrijpelijke analyses te geven hoop ik China dichterbij te kunnen brengen."

Brede ervaring

Gerard van den Broek, chef buitenland van NOS Nieuws, ziet in De Vries een waardige opvolger voor de huidige correspondent Wouter Zwart. "Marieke is met haar brede internationale ervaring als multimediaal verslaggever in staat de snelle ontwikkelingen in China te verslaan."

"Het is voor de NOS belangrijk om een sterke correspondent te hebben in dit land, een wereldmacht in wording", stelt Van den Broek. "Dat vraagt veel van een correspondent: tact, doorzettingsvermogen, en de capaciteiten om zowel politieke analyses te maken als mooie reportages over de Chinese samenleving."

Marieke de Vries zal vanaf zomer 2012 als multimediaal correspondent het eerste gezicht zijn voor de NOS in China. Zij zal samenwerken met freelance correspondent Karen Eshuis, die zich vooral richt op het medium radio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl