NOS NieuwsAangepast

Lange vergadering wrakingskamer

De wrakingskamer is tot gisteravond laat bezig geweest met overleg. Vandaag wordt duidelijk of de rechters in het proces tegen zedenverdachte Robert M. worden vervangen. De advocaten van M. dienden maandag een wrakingsverzoek in, omdat de rechters partijdig zouden zijn. Het besluit wordt om 09.00 uur bekendgemaakt.

De uitspraak van de wrakingskamer is te volgen via het digitale kanaal Journaal 24 en via nos.nl.

Het wrakingsverzoek kwam kort nadat de rechters hadden bepaald dat de ouders van de slachtoffers spreekrecht krijgen. Daardoor krijgen de ouders nu de kans om hun verhaal te doen over het effect van het misbruik op hun kinderen.

Ouders en hun heel jonge kinderen vormen in feite een eenheid, luidde de motivatie van de rechtbank. De advocaten van M. vinden dat ook in deze zaak niemand anders dan de slachtoffers zelf het woord mag voeren, zoals in de wet staat. In de zedenzaak worden de dossiers van 67 kinderen behandeld.

Laat overleg

Als de wrakingskamer besluit dat de rechtbank inderdaad bevooroordeeld is en de schijn heeft van partijdigheid, dan zullen de drie rechters van het strafproces worden gehaald. Een ingrijpende beslissing zo kort na het begin van het proces, zegt verslaggever Edwin van den Berg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl