NOS NieuwsAangepast

Debat EP over PVV-website

Door correspondent Chris Ostendorf in Straatsburg

"Iedereen heeft het over ons." Glunderend komt Barry Madlener aanlopen. Dankzij het PVV-meldpunt voor overlast van mensen uit Midden en Oost-Europa, heeft iedereen in het Europees Parlement het over de PVV.

In Straatsburg staat vanmiddag de "site Neerlandais discriminatoire" (discriminerende Nederlandse website) op de agenda van het Europees Parlement. Eerst komt er een verklaring van de Raad en de Europese Commissie, daarna volgt een debat.

Het debat wordt live uitgezonden op Journaal24.

Emotioneel

Het debat is een initiatief van Joseph Daul, de leider van de Christen Democraten in het Europees Parlement, de fractie waarin ook het CDA onder leiding van Wim van de Camp zit. Daul had graag gezien dat premier Rutte naar het parlement was gekomen om uit te leggen waarom hij zich niet distantieert van de PVV-website. "Maar Rutte heeft nu helaas geen tijd", verzuchtte Daul vanochtend.

De Franse politicus bereidt zich voor op een emotioneel debat. Hij refereert aan de Tweede Wereldoorlog als hij benadrukt dat de zaak hem hoog zit.

Resolutie

De Nederlandse Europarlementariërs bemoeien zich ook volop met de zaak. PVV'er Madlener voelt zich in de steek gelaten door zijn Nederlandse collega's. Ze zouden trots moeten zijn op de vrijheid van meningsuiting in Nederland, die het de PVV mogelijk maakt een meldpunt in te stellen, vindt hij.

VVD-er Hans van Baalen van de liberale fractie noemt dat onzin. De website noemt hij belletje trekken. Hij verwijt de PVV dat ze met grof taalgebruik groepen mensen in een hoek zetten.

Toch zal Hans van Baalen deze week niet voor de resolutie stemmen van de liberale fractie. Van Baalen vindt het een zaak van het Nederlandse parlement. Het Europees Parlement heeft zich niet te bemoeien met de interne zaken van Nederland, zo vindt hij.

Opmerkelijk

Het CDA speelt een opmerkelijke rol in het debat over de website. In de resolutie van de christendemocraten staat dat de PVV-website discriminerend is en aanzet tot xenofobie. Tegelijkertijd roept de resolutie ook de Nederlandse regering op de tolerante houding ten opzichte van de PVV te herzien. Gezien het feit dat het CDA deel is van de gedoogconstructie, is dat toch een opmerkelijke oproep vanuit Straatsburg.

Tot vanavond kunnen de teksten van de voorliggende resoluties nog worden veranderd. Aanstaande donderdag volgen de stemmingen. Wat er ook uitkomt, het zal vooral een politiek statement zijn.

De Europese Commissie heeft de website namelijk al veroordeeld, maar verbindt daar geen juridische consequenties aan. De PVV overtreedt geen enkele Europese regel, zo stelt de commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl