NOS NieuwsAangepast

Obama: troepen Afghanistan blijven

Het bloedbad dat een Amerikaanse militair in Afghanistan heeft aangericht, leidt niet tot een versnelde terugtocht uit Afghanistan. Dat heeft president Obama gezegd, nadat eerder minister Clinton al had gezegd dat de laatste Amerikanen zoals gepland in 2014 vertrekken.

Zondagochtend vroeg schoot een Amerikaanse militair in Kandahar zestien Afghaanse burgers dood. Onder hen waren volgens de Afghaanse president Karzai negen kinderen en drie vrouwen.

Hersenbeschadiging

Inmiddels is bekend geworden dat de 38-jarige man in 2010 in Irak een hersenbeschadiging heeft opgelopen. Of dat iets van zijn gedag kan verklaren, is onbekend.

Obama noemde de moordpartij tragisch, maar zei dat die juist onderstreept hoe belangrijk het is dat de troepen hun werk afmaken en alles goed overdragen aan Afghaanse veiligheidsdiensten.

My Lai

De president vindt het incident onvergelijkbaar met het My Lai-bloedbad in Vietnam, toen Amerikaanse militairen burgers in een dorp vermoordden. Volgens Obama toont een eerste onderzoek aan dat het gaat om één schutter. Hij is opgepakt en zit vast op een NAVO-basis.

De Amerikaanse minister van Defensie Panetta heeft gezegd dat de man, die getrouwd is en twee kinderen heeft, de doodstraf kan krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl