NOS NieuwsAangepast

Trainers ook buiten Kunduz-stad

Nederlandse politietrainers gaan in een groter deel van de Afghaanse provincie Kunduz agenten opleiden. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Nu zijn de politietrainers alleen in de stad Kunduz en het gelijknamige district actief.

De Tweede Kamer ging vorig jaar akkoord met politietrainingen in de hele provincie Kunduz. Het kabinet hoeft daarom de uitbreiding van het werkgebied niet aan de Kamer voor te leggen.

In december opperde premier Rutte dat de Nederlanders ook buiten Kunduz zouden kunnen worden ingezet. Ook stelde hij voor om de Afghaanse grenspolitie te gaan trainen. Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt daar echter niets voor. Vorige week werd duidelijk dat het kabinet zijn plannen intrekt. Dat blijkt nu ook uit de brief aan de Tweede Kamer.

Zelfmoordaanslagen

Verder schrijft het kabinet dat de praktijktraining in Kunduz aanslaat. Afghaanse agenten en ook de inwoners zouden er positief op reageren. Amerikaanse en Kroatische eenheden hebben delen van het Nederlandse lesprogramma overgenomen, aldus het kabinet.

Het werk wordt dit voorjaar uitgebreid naar het district Khan Abad, dat naast het district Kunduz ligt. Mogelijk volgen daarna andere delen van de provincie.

De trainingsmissie in Kunduz kwam vorige maand stil te liggen door de gewelddadige protesten tegen de koranverbrandingen op de Amerikaanse basis Bagram. Volgens het kabinet hebben de Afghaanse veiligheidsdiensten daarop effectief gereageerd. De missie is inmiddels geleidelijk weer hervat

De algehele veiligheidssituatie in Kunduz is volgens het kabinet het afgelopen jaar verbeterd. Het aantal geweldsincidenten is substantieel gedaald en sinds augustus vorig jaar zijn er in Kunduz geen zelfmoordaanslagen meer geweest, staat in de brief. Wel is er volgens het kabinet nog steeds "een voedingsbodem voor instabiliteit".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl