NOS NieuwsAangepast

VS: bloedbad versnelt aftocht niet

De Amerikaanse regering houdt vast aan het schema voor de terugtrekking van de troepen uit Afghanistan. De Amerikanen willen tot 2014 militairen in Afghanistan houden. Het bloedbad dat een Amerikaan gisteren aanrichtte in de provincie Kandahar verandert daaraan niets, heeft minister Clinton van Buitenlandse Zaken gezegd.

Volgens Clinton is de regering niet van plan Afghanistan in de steek te laten. "We blijven vastberaden om de Afghaanse bevolking te beschermen", zei ze.

Gisterochtend vroeg schoot een Amerikaanse militair in Kandahar zestien Afghaanse burgers dood. Onder hen waren volgens de Afghaanse president Karzai negen kinderen en drie vrouwen. Volgens Amerikaanse autoriteiten handelde de militair alleen. Hij is opgepakt en zit vast op een NAVO-basis.

Wraak

Clinton noemde zijn daad "onverklaarbaar". "Dit is niet zoals wij zijn", aldus de minister.

De Taliban hebben wraak gezworen voor wat zij een onmenselijke misdaad noemen. Het is niet duidelijk op welke manier zij wraak willen nemen. Voor zover bekend bleef het vandaag rustig in Afghanistan.

Vorige maand waren er hevige protesten tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis. Bij de protesten kwamen zeker dertig mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl