NOS NieuwsAangepast

Het geheim van het Catshuis

Zo lang de onderhandelingen op het Catshuis over de bezuinigingen duren, maakt politiek redacteur Dominique van der Heyde elke maandag de balans op.

"België is de beste leerling van de klas." Dat zei premier Di Rupo trots bij de presentatie van zijn bezuinigingspakket afgelopen zondag. België voldoet dit jaar al aan de Europese eis van een begrotingstekort van maximaal 3 procent, Nederland nog lang niet.

Over welk bedrag VVD, CDA en PVV precies praten in het Catshuis houden de partijen angstvallig geheim. Ze geven op geen enkele vraag meer antwoord, want elk spatje nieuws kan leiden tot speculaties en tot onrust bij kiezers en achterbannen.

Zelfs op vraag wat er aan die ronde tafel wordt gedronken zei Rutte alleen maar: "Neemt u van mij aan dat de dranken een oplossing bevorderen." We kunnen over die drankjes en over alles wat daarbinnen gebeurt voorlopig alleen speculeren. Laten we dat dan maar eens doen.

Andere koek

Over hoeveel geld gaat het? Geert Wilders heeft maling aan Brussel, maar niet aan het gedoogakkoord. Daarin staat dat het kabinet streeft naar een begrotingstekort van 0,9 procent in 2015. Verschil met het door het CPB voorspelde tekort: 15 miljard euro.

15 miljard euro, bovenop de 18 miljard waar het kabinet al mee bezig is, voor het einde van de kabinetsperiode; hoe doe je dat? Even kijken naar de Belgen: 10 cent extra accijns per pakje sigaretten, 50 miljoen minder ontwikkelingssamenwerking, 160 miljoen bezuinigen op zorg… Daar gaan we niet ver mee komen. Rutte, Verhagen en Wilders zouden over zulke bedragen hooguit een uurtje hoeven vergaderen.

Waar ze in het Catshuis mee bezig zijn is echt andere koek. Maatregelen die vanaf 2014 geld kunnen opleveren: het verplicht afbetalen van hypotheken, het versoberen van de WW en het sneller verhogen van de pensioenleeftijd. Een van deze maatregelen zal de coalitie zeker nemen.

Ellende

En 2013 dan? Brussel eist dat het tekort dan al teruggebracht is naar 3 procent. Het kan niet anders dan dat daarvoor de zorguitgaven worden aangepakt: hogere premies en hogere eigen bijdragen. Waarschijnlijk al vanaf 1 juli aanstaande. Ambtenaren en mensen met een uitkering krijgen er voorlopig niets bij en de btw gaat omhoog.

Honderden, zo niet duizenden euro's gaat dit elke Nederlander kosten. Geert Wilders incasseert een bezuiniging op het budget voor ontwikkelingssamenwerking van 1 of 1,5 miljard, maar verder is er bijna niets te verzinnen waarmee Rutte, Verhagen of Wilders zich bij rechtse kiezers populair maken.

Vandaar ook die geheimhouding: als ze eruit komen in het Catshuis maken de partijen de ellende in één keer bekend. Oren dicht en dan hard weglopen, naar Brussel, om te vragen of het genoeg is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl