NOS NieuwsAangepast

'Sporen verloren Da Vinci gevonden'

Italiaanse onderzoekers hebben in het Palazzo Vecchio in Florence mogelijk verfsporen gevonden van een verloren gegaan meesterwerk van Leonardo Da Vinci.

Het gaat om een wandschildering van de Slag bij Anghiari, die de Toscaanse meester in 1503 maakte op één van de muren van een grote zaal in het paleis.

Nooit afgemaakt

De door Da Vinci gekozen techniek bleek tijdens het schilderen al problemen op te leveren en het werk werd nooit afgemaakt. Tientallen jaren later voorzag Giorgio Vasari de zaal van nieuwe wandschilderingen, mogelijk op wanden die voor de oorspronkelijk muren werden gezet.

Achter één van Vasari's schilderingen zijn nu verfsporen gevonden die overeen lijken te komen met kleuren die Da Vinci voor zijn Mona Lisa gebruikte. "Dat kan geen toeval zijn", meent een van de onderzoekers.

Boren

De sporen zijn gevonden door kleine gaatjes te boren door het werk van Vasari. Daarbij is dat werk niet beschadigd, verzekeren de speurders. "We boorden in barsten of stukken die eerder waren gerestaureerd. We zijn niet aan het origineel gekomen."

De burgemeester van Florence is opgetogen over de vondst. Hij zal aan de minister van Cultuur toestemming vragen voor verder onderzoek. Mogelijk zullen daarbij grotere stukken van de Vasari worden weggehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl