NOS NieuwsAangepast

VN: Manning werd wreed behandeld

Bradley Manning, de Amerikaanse militair die ervan wordt verdacht dat hij geheime documenten heeft gelekt naar klokkenluiderssite WikiLeaks, is door de VS tijdens zijn gevangenschap "wreed, inhumaan en vernederend" behandeld. Dat schrijft Juan Mendez, de martelinspecteur van de Verenigde Naties, in een rapport waarvoor hij veertien maanden onderzoek heeft gedaan.

Manning zat na zijn arrestatie in 2010 bijna een jaar in eenzame opsluiting in gevangenissen in de VS. Hij had nauwelijks contact met de buitenwereld en mocht één uur per dag naar buiten.

Geen marteling

"De speciale rapporteur concludeert dat de strenge strafmaatregelen die zijn opgelegd aan iemand die niet schuldig is bevonden aan enige misdaad een schending is van zijn fysieke en psychische integriteit en van zijn vooronderstelde onschuld", schrijft Mendez in het rapport.

Volgens Mendez was er nét geen sprake van marteling. "Als de effecten van de behandeling pijnlijker en intensiever zouden zijn geweest, dan zou het marteling zijn geweest", zei Mendez tegen de Britse krant The Guardian. Volgens Mendez werd Manning in isolement gehouden om bekentenissen af te dwingen en verklaringen te laten afleggen over anderen.

Protest

Een feitelijke conclusie over marteling kon Mendez niet trekken omdat hij niet met Manning zelf heeft kunnen spreken. De VS zeiden eerder al in een reactie op kritiek op Mannings behandeling dat het land geen mensenrechten schendt.

Tegen de behandeling van Manning is wereldwijd protest geweest. Het proces tegen hem loopt sinds december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl