NOS NieuwsAangepast

Advocaat Robert M. wraakt rechtbank

Advocaat Wim Anker van Robert M. heeft in de Amsterdamse zedenzaak om wraking van de rechtbank gevraagd. De wrakingskamer moet beoordelen of de rechtbank moet worden vervangen vanwege vooringenomenheid. Daardoor ligt de behandeling van de zaak voorlopig stil.

De advocaten van Robert M. kwamen met het wrakingsverzoek nadat een eis van hun kant was afgewezen. Ze wilden dat de rechtbank het spreekrecht van ouders van misbruikte kinderen zou terugdraaien. De advocaten vinden dat ook in deze zaak niemand anders dan de slachtoffers zelf het woord mag voeren, zoals in de wet staat.

Spreekrecht

Door de ouders toch spreekrecht toe te kennen, is de manoeuvreerruimte voor de verdediging te klein geworden, zei advocaat Anker. Ouders krijgen dat recht omdat ouders en hun heel jonge kinderen in feite een eenheid vormen, luidde de motivatie van de rechtbank. "Als een kind schade lijdt, dan lijden de ouders daar ook schade door."

De huidige wet is verouderd; toen die werd gemaakt, werd geen rekening gehouden met zaken als deze. Daarom is de ouders in december spreekrecht toegekend. De motivering van de rechtbank is de aanleiding om te wraken. Anker zegt dat de rechter zich daarmee heeft uitgesproken over iets wat nog moet worden vastgesteld, namelijk de aard en omvang van deze zaak en alle feiten.

Partijdig

Robert M. had in december, meteen na de toekenning van het spreekrecht aan de ouders al tegen zijn advocaten gezegd dat hij de rechters wilde laten wraken, omdat hij hen niet meer vertrouwde.

M. zei vanmiddag in een verklaring dat de gang van zaken van vandaag zijn mening heeft bevestigd. "Ik wilde beoordeeld worden door een onpartijdige rechtbank, maar sinds de pro forma-zittingen zie ik de rechtvaardige kansen minder worden; het oordeel staat al vast, dan kunnen we het net zo goed schriftelijk afhandelen", aldus M.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl