NOS NieuwsAangepast

Obama betuigt spijt aan Karzai

President Obama heeft zijn spijt betuigd aan zijn Afghaanse ambtgenoot Karzai over het bloedbad in Kandahar. Een Amerikaanse militair schoot in deze Afghaanse provincie afgelopen nacht zestien mensen dood.

Obama sprak volgens het Witte Huis over een schokkende en tragische gebeurtenis. Ook condoleerde de Amerikaanse president het Afghaanse volk. Hij beloofde Karzai dat het incident zo snel mogelijk worden onderzocht.

Gespannen

De militair vertrok midden in de nacht naar twee dorpen vlakbij zijn basis. Hij ging huizen binnen en maakte zijn slachtoffers. De Amerikaan zou eerder een zenuwinzinking hebben gehad en hij zou in zijn eentje hebben gehandeld. De man gaf zich na zijn daad over.

Niet eerder heeft zich in Afghanistan iets dergelijks voorgedaan. De schietpartij komt op een moment waarop de betrekkingen tussen Washington en Kabul gespannen zijn als gevolg van koranverbrandingen op een Amerikaanse basis. In reactie daarop waren er anti-Westerse betogingen, waarbij zeker dertig mensen om het leven kwamen.

De Amerikaanse ambassade in Afghanistan zegt er rekening mee te houden dat het bloedbad in Kandahar tot wraakacties zal leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl