NOS NieuwsAangepast

Protesten 1 jaar na Fukushima

In Frankrijk en Duitsland hebben tegenstanders van kernenergie geprotesteerd, precies één jaar na de aardbeving en tsunami die een nucleaire ramp in Japan veroorzaakten.

In Frankrijk vormden meer dan 60.000 mensen een menselijke keten, zeggen de organisatoren van de manifestatie. De Franse autoriteiten kunnen het aantal betogers niet bevestigen.

De demonstratie werd in het Rhônedal gehouden, omdat dat met elf reactoren volgens milieu-organisaties de hoogste kerncentraledichtheid van Frankrijk heeft. Het land kent met 58 kerncentrales sowieso de meeste nucleaire installaties van alle Europese landen.

Lichtketting

Ook in Duitsland werd gedemonstreerd tegen atoomenergie. De organisatoren zeggen dat in het zuidoosten van de deelstaat Nedersaksen zo'n 24.000 demonstranten met fakkels een lichtketting vormden.

Ze verbonden op die manier een opslagplaats voor kernafval in een zoutmijn met een bedrijf in de buurt dat radioactief afval verwerkt. De Duitse politie kon het aantal van 24.000 deelnemers niet bevestigen. Ook in andere Duitse steden werd geprotesteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl