NOS NieuwsAangepast

'Emo killings' in Irak

Door Lex Runderkamp in Basra

"Emo killings" worden ze in Irak genoemd. Emo staat voor emotioneel. Tientallen jongeren zijn in de afgelopen zes weken vooral in Bagdad vermoord om uiterlijk of aard.

Jongens met lang haar, met doodshoofden aan kettingen en tattoos zichtbaar op hun lijf, het is een manier waarop de jonge generatie zich openlijk distantieert van de heersende religieuze dominantie in Irak.

Er is rigoureus gereageerd, vooral in de streng gelovige oostelijke wijk van Bagdad, Sadr City. Emo's, meestal jongens, zijn met bakstenen op hun hoofd op straat dood geslagen omdat hun rituelen "duivels" zouden zijn.

Brief

Betrouwbare cijfers over het aantal slachtoffers zijn er niet, maar het aantal ligt tussen de dertig en negentig tieners. Bijna allemaal in Bagdad en enkelen in door de sjiieten gedomineerde steden als Najaf, Kut, Naseriya en Babylon. Opvallend is dat ook buiten de sjiitische gebieden slachtoffers zijn gemeld, zoals in de wijk Mansour in Bagdad, waar de hogere middenklasse woont en de jeugd zich opvallend westers gedraagt.

Het verschrikkelijke fenomeen laat zien hoe de Iraakse samenleving bekneld zit tussen een onmachtige overheid en dominante religieuze groeperingen. Klachten over de zichtbare emo's in het straatbeeld van Bagdad leidde er op 13 februari toe dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een verklaring uitgaf over het excentrieke gedrag van de jeugd. Het fenomeen moest "zo snel mogelijk" gestopt worden, aldus de verklaring.

De politie op straat nam ringen, kettingen en haarbanden in beslag en haalde winkels leeg. Het ministerie van Onderwijs stuurde een brief naar scholen om aandacht te vragen voor het emo-fenomeen en riep de leraren op om de kinderen op "het juiste pad" te brengen.

Maniakken

Op straat vielen er inmiddels doden, maar er volgde geen enkele zichtbare reactie van politie, justitie of vanuit de politiek. Religieuze leiders verschenen wel op het toneel. De grootayatollah Al-Sistani, een gematigde sjiiet, riep op om het moorden te stoppen. Hij noemde het zelfs een "terroristische daad". Hij legde zijn volgelingen uit dat het om jeugd met problemen gaat. Hij wees eigen richting van zijn volgers af.

Een radicalere shiiet, Moqtada al Sadr, leider van de grote politieke Sadr-partij, eiste gisteren de invoering van een wettelijk verbod van deze "idiote maniakken" die het straatbeeld verstoren.

Geslagen

Toen berichten over de emo killings via het internet de wereld in kwamen, sprak de woordvoerder van de Iraakse regering plotseling tegen dat er moorden op afwijkende jongeren zouden plaatsvinden. Alle vrijheden zouden gegarandeerd zijn in het nieuwe Irak.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat met zijn verklaring op 13 februari olie op het vuur had gegooid, ontkent nu ook dat er op grote schaal moorden plaatsvinden. Staatssecretaris Adnan Asadi zegt dat er weliswaar vier moorden zijn gepleegd op de excentrieke jeugd, maar dat waren geen religieuze moorden maar "criminele" acties voortvloeiend uit tribale ruzies.

De Iraakse overheid ontkent en de religieuze leiders maken het fenomeen klein. Nadat op 5 maart een religieuze verklaring werd uitgevaardigd om deze kinderen niet te doden, is het aantal slachtoffers afgenomen, hoor ik van verschillende bronnen. Maar de emo's worden nog wel geslagen en verminkt.

Kappers

Een emo-meisje is kort geleden aangevallen en de aanvallers hebben geprobeerd een tattoo van een schorpioen uit haar arm te snijden. Zij is opgenomen in een lokaal ziekenhuis van waaruit de berichten het internet bereiken.

Er zijn nu twee pamfletten opgedoken in de straten van Bagdad. Een is van een onbekende groep die zich "Battalion of Anger" noemt. De tweede groep noemt zich "Mujahedeen." Er staan namen op de lijst van jongeren die vier dagen de tijd krijgen om te stoppen met hun gedrag. Het Arabische taalgebruik verraadt ook homohaat onder deze groeperingen. Ze spreken de jeugd aan als "Jerawy", wat zoiets als "puppies" betekent, een slangwoord in Bagdad voor homoseksuele jongeren.

Veel jongeren willen hun lange haar kwijt. Het is op dit moment druk bij de kappers in Bagdad, zeggen mijn kennissen in die stad. Er zijn minder feesten in het openbaar, waar jongeren zich vaak uitbundig kleden. Ze gaan nu bijtijds naar huis. Strakke jeans, lang haar, stretch t-shirts en een ring met een doodshoofd zijn op dit moment af te raden in Bagdad.

--

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl