NOS NieuwsAangepast

Sarkozy: misschien uit Schengen

De Franse president Sarkozy dreigt Frankrijk terug te trekken uit de Schengenzone als de illegale immigratie naar Europa niet aan banden wordt gelegd. Dat zei hij op een drukbezochte campagnebijeenkomst, in de plaats Villepinte, iets ten noorden van Parijs.

"Als er in de komende 12 maanden geen serieuze vooruitgang wordt geboekt, dan zullen wij onze deelname opschorten zolang de onderhandelingen duren", hield hij zijn publiek voor, dat volgens de organisatie 80.000 man groot was.

Binnen de 26 Schengenlanden kunnen mensen zonder paspoort reizen. Dat geldt ook voor immigranten die illegaal binnenkomen. Sarkozy wil daarom sancties tegen landen die hun grenzen niet goed genoeg bewaken.

"We moeten Schengen net zo structureel hervormen als we net bij de euro hebben gedaan", meent Sarkozy.

Achterstand wegwerken

Correspondent Ron Linker wijst erop dat de ferme taal vooral wordt ingegeven door de presidentscampagne. "Dit is de kandidaat Sarkozy die je hier hoort spreken, niet de president van Frankrijk."

Met plannen als deze hoopt Sarkozy rechtse kiezers aan te spreken. Met nog iets meer dan veertig dagen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft hij nog een ruime achterstand weg te werken op zijn belangrijkste tegenstander, de socialist François Hollande.

Aangevallen

In zijn speech zinspeelt Sarkozy erop dat de achterstand wordt veroorzaakt door de kritische media. "Ik heb geleerd dat een president het hardst wordt aangevallen en het zwaarst bekritiseerd", zei de president, "maar ik heb ook geleerd dat een president door moet zetten. Nooit bij de pakken neer moet gaan zitten".

De zaal vindt het prachtig. Sarkozy laaft zich aan het applaus en geniet zienderogen van de slogans die klinken: "Nicolas, president! On va gagner!"

Depardieu

Ook andere sprekers hekelen die rol van de media, die in hun ogen op de hand zijn van Hollande. Onder luid gejuich wordt omgeroepen dat de bekende acteur Gérard Depardieu zijn steun wil uitspreken voor Sarkozy. "Ik hoor alleen maar slechte dingen over de man die niets dan goeds heeft gedaan."

"Het doet me goed om zoveel medestanders te zien", zegt een vrouw die al uren van tevoren beslag legde op een plastic stoel. "Deze mensenmassa biedt tegenwicht aan al die opiniepeilingen waarin de president op achterstand staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl