NOS SportAangepast

Obiri verrast, Schippers mist finale

Hellen Onsando Obiri heeft op de WK indoor in Istanbul voor een verrassing gezorgd door de wereldtitel op de 3.000 meter te veroveren.

De jonge Keniaanse hield topfavoriete Meseret Defar in de eindsprint van haar vijfde titel af.

De 28-jarige Defar greep op de laatste vier indoor-WK's de titel en is sinds begin 2007 in het bezit van het wereldrecord op de 3.000 meter. Ook op de 5.000 meter grossierde ze in titels; in 2004 won ze olympisch goud en in 2008 brons.

Op haar 22ste maakte Obiri gedecideerd een einde aan Defars heerschappij. Het brons ging naar Gelete Burka. Sylvia Kibet, die twee keer WK-zilver pakte op de vijf kilometer, bleef steken op de vierde plaats.

Schippers mist finale

Dafne Schippers wist zich net niet voor de finale van de 60 meter te plaatsen. De Utrechtse werd in haar halve finale in 7,25 derde en was 0,02 langzamer dan de tweede tijdsnelste verliezer, die als laatste door mocht naar de finale.

Na haar 7,28 in de series van zaterdag had Schippers al aangekondigd dat een tijd van 7,20 nodig zou zijn voor een finaleplaats. Die zat er zondag niet in; haar start was net zoals zaterdag niet perfect, waardoor ze in het laatste stuk te veel terrein moest goedmaken.

"Bij de start had ik een struikelpas. Dat maak je nooit meer goed", zo wist Schippers. De hapering was extra jammer omdat de snelle Laverne Jones-Ferrette na een valse start was gediskwalificeerd.

Titel Jelimo op 800 meter

Pamela Jelimo sleepte de wereldtitel op de 800 meter in de wacht. De Keniaanse liep van kop af naar de beste seizoentijd: 1.58,83.

Jelimo werd in 2008 olympisch kampioene en pakte in datzelfde jaar de jackpot van de Golden League (een miljoen dollar) door alle 800 meters te winnen. Daarna ging het bergafwaarts met de Keniaanse, die de weelde van het succes niet kon dragen. Vierenhalve maand voor de Spelen van Londen is de 22-jarige atlete weer terug.

Veronica Campbell-Brown prolongeerde haar titel op de 60 meter. De 29-jarige Jamaicaanse, die al vijf olympische en tien WK-medailles in haar bezit heeft, moest flink aan de bak om de Ivoriaanse Murielle Ahoure achter zich te houden: 7,01 om 7,04.

Hoogwaardige verspringfinale

De verspringsters schotelden de toeschouwers een hoogwaardige finale voor. De Amerikaanse Brittney Reese prolongeerde haar titel met een sprong van 7,23 meter.

Alle medaillewinnaars bewaarden hun beste sprong voor het laatst. De laatste poging van de 25-jarige Reese, die in 2009 en 2011 wereldkampioene outdoor werd, was de beste WK-sprong ooit. De 6,98 meter waarmee de Amerikaanse Janay DeLoach zilver won, was een PR en de 6,89 meter die Shara Proctor het brons bezorgde, was een Brits record.

Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva veroverde haar eerste titel sinds 2008. Ze ging als enige over 4,80 meter, waarna drie wereldrecordpogingen op 5,02 meter mislukten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl