NOS NieuwsAangepast

Kandahar: bloedbad door VS-militair

Een Amerikaanse militair heeft een bloedbad aangericht in het zuiden van de Afghaanse provincie Kandahar. Midden in de nacht vertrok hij naar twee dorpen die op een halve kilometer afstand van zijn basis liggen. Hij ging huizen binnen en schoot er mensen dood.

Volgens de Afghaanse president Karzai zijn er minstens zestien doden en vijf gewonden gevallen. Onder de doden zouden ook meerdere kinderen zijn. De NAVO houdt zich vooralsnog op de vlakte.

De militair zou een zenuwinzinking hebben gekregen. Na zijn daad gaf hij zich over.

Onderzoek

Het Amerikaanse leger en de Afghaanse autoriteiten doen gezamenlijk onderzoek naar het schietincident. Een Amerikaanse functionaris heeft gezegd dat er maar één militair bij betrokken lijkt te zijn.

President Karzai eist een verklaring van de VS voor de in zijn ogen "opzettelijke moorden". "Dit kan niet vergeven worden", stelde de Afghaanse president.

Het Witte Huis zegt de situatie in Afghanistan nauwgezet te volgen. "Dit incident is tragisch en schokkend", reageerde president Obama.

Geweldsexplosie

De schietpartij komt op een moment dat de anti-Amerikaanse gevoelens in Afghanistan al sterk zijn opgelopen. In februari was er een geweldsexplosie na een koranverbranding op een Amerikaanse legerbasis.

Bij rellen daarna vielen dertig doden. Afghaanse soldaten schoten zes Amerikaanse militairen dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl