NOS NieuwsAangepast

Japan herdenkt beving en tsunami

In Japan zijn zondag de slachtoffers herdacht van de aardbeving en tsunami van een jaar geleden. Om 6.46 uur Nederlandse tijd, precies een jaar na de aardbeving, werd een minuut stilte in acht genomen.

Op verschillende plaatsen in Japan zijn herdenkingsbijeenkomsten. De grootste is in het nationale theater van de hoofdstad Tokio. Daarbij zijn onder anderen keizer Akihito, die herstellende is van een hartoperatie, en premier Noda aanwezig.

Bij de aardbeving van 8,9 op de schaal van Richter en de daaropvolgende tsunami zijn volgens de officiële cijfers 15.800 mensen om het leven gekomen. Zo'n 3000 mensen worden nog altijd vermist. Het is de grootste ramp in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog.

Fukushima

Vooral de noordoostkust van het land werd getroffen. In de regio Fukushima waren de problemen het grootst. Het natuurgeweld veroorzaakte daar een nucleaire ramp. Duizenden mensen werden geëvacueerd, omdat er na ontploffingen in een kerncentrale in de wijde omgeving radioactieve deeltjes terechtkwamen.

In Tokio en andere grote steden zijn protestacties aangekondigd van Japanners die tegen kernenergie zijn. Sinds de ramp met de kerncentrale in Fukushima is de weerstand tegen kernenergie in Japan toegenomen. De organisatie verwacht dat tienduizenden mensen vandaag de straat opgaan. Ze willen dat alle kerncentrales worden gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl